Wat valt onder de Wmo?

Algemeen

De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Ondersteuning thuis vanuit de Wmo

Gemeenten ondersteunen mensen zodat  ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Als mensen hierbij beperkingen ondervinden, kan de gemeente verschillende voorzieningen inzetten. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • begeleiding en dagbesteding;
  • hulp bij het huishouden;
  • ondersteuning om de mantelzorger tijdelijk te ontlasten;
  • hulpmiddelen zoals een rolstoel, scootmobiel of traplift;
  • een plaats in een beschermde woonomgeving voor mensen met een psychische stoornis;
  • opvang in geval van huiselijk geweld;
  • onafhankelijke cliëntondersteuning (ondersteuning bij het vragen van hulp door een medewerker van de MEE).

Persoonlijke verzorging die aan huis wordt geboden valt niet onder de Wmo. Deze vorm van hulp dient u te regelen via uw huisarts en de wijkverpleging en wordt vergoed vanuit uw ziektekostenverzekering.

Als iemand permanent wordt opgenomen in een verpleegtehuis of in een instelling voor mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap of een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) valt de zorg die wordt geboden ook niet onder de Wmo maar onder de Wet langdurige Zorg (WLZ)

Voor meer informatie over wat onder de  Zorgverzekeringswet en de Wet Langdurige Zorg valt en het zorgaanbod in Gennep en omgeving kunt u kijken op de volgende websites:

Keukentafelgesprek

Als u contact opneemt met de gemeente met een vraag om ondersteuning wordt er een gesprek gepland bij u thuis met een medewerker van de gemeente, het zogenaamde 'keukentafelgesprek'. Bij dit gesprek mag ook iemand uit uw naaste omgeving aanwezig zijn (uw partner, een van uw kinderen of een ander familielid, een vriend of vriendin). Krijgt u mantelzorg? Dan heeft het de voorkeur dat uw mantelzorger ook bij het gesprek aanwezig is.

Tijdens het keukentafelgesprek onderzoekt een medewerker van Team Toegang samen met u en uw naaste omgeving waarom het u niet meer lukt de activiteiten uit te voeren om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Op basis daarvan wordt bepaald welke ondersteuning u nodig heeft en of u die vanuit de gemeente kunt ontvangen.

Hierbij kijken wij eerst naar wat u zelf (nog) kunt. Daarna kijken we welke hulp uw netwerk kan bieden, zoals familie, vrienden en vrijwilligers. Ook kijken we of de algemene voorzieningen in uw wijk voor u van nut kunnen zijn, zoals maatschappelijk werk of activiteiten in het buurthuis.

Als uw naaste omgeving de gewenste hulp niet kan bieden of als er meer ondersteuning nodig is, dan zoeken we zoveel mogelijk naar ondersteuning op maat

Contact Team Toegang

Heeft u een vraag of probleem op het gebied van opvoeden en opgroeien, ondersteuning, werk en inkomen of zorg? Neem dan contact op met Team Toegang.