Maai Minder: meer ruimte voor natuur
Kent u de Maai-Mei-Niet actie nog? Deze campagne gaat verder onder een nieuwe naam: Maai Minder. Want minder maaien helpt de natuur. Ook als het geen mei is. De gemeente Gennep maait al een paar jaar minder. Dat is goed voor de biodiversiteit, voor insecten én voor de mooie uitstraling van bermen en grasvelden.
Variatie is belangrijk
Afwisseling is het sleutelwoord. Niet alles tegelijk maaien. Wij hebben een ecologisch maaibeheer. Dat betekent:
- we maaien minder;
- we maaien in fases (dus niet alles tegelijk);
- we voeren het gemaaide gras af.
Zo krijgen bloemen en kruiden de kans om te groeien. En dat trekt weer insecten aan.
Waarom doen we dit?
Er is steeds minder leefruimte voor planten en insecten. Terwijl ze juist belangrijk zijn. Ook voor ons voedsel. Een gezond ecosysteem zorgt voor evenwicht. Daardoor krijgen plagen, zoals de eikenprocessierups, minder kans.
Een bodem met veel wortels is ook beter bestand tegen droogte of teveel regen. Dat is belangrijk door klimaatverandering.
Niet overal minder maaien
Op sommige plekken maaien we wel vaker. Bijvoorbeeld:
- grasvelden waar kinderen spelen;
- de halve meter langs wegen en fietspaden;
- op kruispunten, voor de veiligheid.
Buitenwerk maait kleinere stukken. Idverde Realisatie doet de grote rondes. Daarbij gebruiken ze verschillende machines, zoals een maai-zuigmachine en een cyclomaaier.
De gemeente maait alleen de stukken die van haar zijn. De Provincie Limburg maait langs de provinciale wegen, zoals de N271, de Nijmeegseweg en de Kleefseweg. De Niersdijk wordt gemaaid door het Waterschap Limburg. Deze bermen worden soms op een ander moment of op een andere manier gemaaid dan de gemeentelijke bermen.
Ook in uw tuin minder maaien?
U kunt zelf ook bijdragen aan de biodiversiteit. Laat uw gras iets langer groeien. Dan krijgen bloemen zoals madeliefjes, klaver en paardenbloemen de kans om te bloeien. Wist u dat een gazon dat niet gemaaid wordt tot wel tien keer meer bijen aantrekt? Een grasveld veranderen in een bloemrijk stukje is makkelijk en kan bijna overal.
Op de website www.maaiminder.nl vindt u uitleg en handige tips.
Meer weten?
Benieuwd hoe Gennep werkt aan ecologisch maaibeheer? Kijk dan op www.gennep.nl/maaibeheer.