De raad heeft besloten

Na twee zeer korte raadsvergaderingen begin dit jaar waren er nu 3,5 uur nodig om de agenda af te wikkelen. De avond begon met een indrukwekkend in memoriam van de burgemeester en D66-voorman Arjen Mehlkop over de overleden oud-wethouders en oud-raadsleden Nol van Est en Paul Wessels.

Zij overleden vlak na elkaar en waren ieder zo’n 50 jaar actief geweest voor D66. Alle reden dus om daar als raad goed bij stil te staan. 

Er waren daarna een paar stevige voorstellen geagendeerd. Als eerste hoe het verder moet met het parkeren de komende jaren. Het college had naar eigen zeggen een ‘beleidsarme’ nota neergelegd. Dat is jargon voor een nota waarin nauwelijks wijzigingen zijn opgenomen ten opzichte van de vorige nota. Daar waren de meeste fracties het helemaal niet mee eens, of namen er in ieder geval geen genoegen mee. 

Maar liefst vijf voorstellen kwamen er ter aanpassing. Veel ging over de ergernis van te volle parkeerplaatsen in het centrum. De raad was het eens dat bij kleine bouwontwikkelingen weliswaar op openbare grond mag worden geparkeerd, maar vond dat het college dit van geval tot geval moet kunnen afwegen. Om als centrumbewoner in de blauwe zone te mogen parkeren is een ontheffing nodig. Het gevoel was dat er te veel en te makkelijk ontheffingen worden verstrekt. De raad besliste nu dat die ontheffing voortaan elke drie jaar moet worden aangevraagd in plaats van eenmalig. Een voorstel van de VVD om bij elke op te heffen parkeerplaats eerste de raad om advies te vragen haalde het niet. Een voorstel om strenger te handhaven in de blauwe zone haalde het dan weer wel. 

Vervolgens ging de discussie over de Maaskemp. De raad was in meerderheid voor verdere ideevorming van het gebied en het uitrekken van voldoende geld daarvoor. Wat dat proces gaat opleveren is nog niet bekend. Het college gaat in gesprek met de provincie, Rijkswaterstaat en het waterschap om te verkennen of de medeoverheden überhaupt tijd en geld willen steken in dit gebied.

De vlag kan uit bij so Mikado. Eindelijk heeft de school duidelijkheid dat het nog in 2025 onderdeel kan worden van KEC Ganapja. Mikado zou daar bij de nieuwbouw al onderdeel van worden, ware het niet dat de toestroom van nieuwe leerlingen zo groot werd dat niet alle scholen er meer inpasten. Een discussie van twee jaar is hiermee afgesloten.

De raad besloot verder vrijwel zonder discussie over een groot aantal onderwerpen, van jeugdzorg tot bestemmingsplannetjes en ook tot goedkeuring voor wethouder Stevens om in Noord-Brabant te blijven wonen. De avond werd afgesloten met een paar zogenoemde ‘moties vreemd aan de orde van de vergadering’. De VVD wilde de grens voor startersleningen optrekken. Die motie haalde het, waarbij wel werd aangegeven dat zoiets heel sympathiek oogt, maar ook kan leiden tot nog weer hogere verkoopprijzen.

Een motie van D66 voor een tijdelijke MFA in Ottersum haalde het niet. De meerderheid was het met het college eens dat de gemeente in nauw overleg met het verenigingsleven aan een oplossing moet werken die ook duurzaam is. 

De avond sloot om 23.30 uur af met vragen over de ‘dreiging’ van 11 windturbines in het Reichswald. Het college besloot de vragen maar schriftelijk te gaan beantwoorden omdat het onderwerp de volgende dag op de eigen agenda stond.