We vergroten de kracht van de inwoners en de gemeenschap

In onze gemeente werken we aan een participatiesamenleving: een samenleving waar inwoners, (zelf-)organisaties en lokale bedrijven ruimte hebben om zelf te werken aan hun sociale omgeving. Als gemeente doen we dus soms een stap terug. We stimuleren alle inwoners om zelf met ideeën te komen en deze uit te voeren.

Dat doen we in verschillende stappen:

  • We staan open voor ideeën van inwoners en (professionele) partners.
  • We ondersteunen inwonersinitiatieven waar dat nodig is. Bijvoorbeeld met advies, coaching of subsidie. Ook ondersteunen we dorpsondersteuners en wijkverbinders bij de doorontwikkeling van hun werk.
  • Lukt het inwoners niet om een initiatief te realiseren? Dan kijken we welke rol wij als gemeente kunnen vervullen. Per stap overleggen we met inwoners wat zij van de gemeente verwachten en wat zij van ons mogen verwachten.

Wat gaat de gemeente Gennep doen?

We hebben in de participatiesamenleving niet meer altijd een leidende rol. Steeds vaker zijn we adviseur, verwijzer of facilitator. Dat vraagt van ons als gemeente een andere houding: meer luisteren en minder sturen. We trainen onze medewerkers om meer samen met inwoners te werken. Onze getrainde medewerkers geven dan zelf het goede voorbeeld.

We stimuleren inwoners om met ideeën te komen. Samen met dorps- en wijkraden maken we een meerjarenplan. Ook geven we wijkraden een steeds grotere rol bij het beheer van ontmoetingsplekken en buurthuizen. Op die manier is het voor inwoners eenvoudiger om hun ideeën te delen. We gaan ‘Right to Challenge ’ bekender maken: inwoners kunnen hiermee een deel van het gemeentelijk budget zelf beheren. Een van de mooie voorbeelden hiervan is de KonnectKever.

We willen dat onze verschillende partners goed samenwerken. Daarom spreken we de rollen, taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden steeds goed met elkaar af. Ook maken we een overzicht van bestaande netwerken. Netwerken kunnen bijvoorbeeld helpen om kansen te benutten of om moeilijke situaties te voorkomen. Hierbij krijgen we hulp van de bibliotheek. Op die manier proberen we drempels weg te halen. Bij onze eigen activiteiten, zoals subsidiegesprekken en -beoordelingen, hebben we aandacht voor inclusiviteit en integratie.

Terug naar overzicht

kracht inwoners.JPG