Waterhuishouding in Gennep: zo doen we dat

Met het droge voorjaar van nu lijkt wateroverlast ver weg. Toch zijn hoogwater en straten die blank staan Gennep niet vreemd, in welk seizoen dan ook. Een goede waterhuishouding gaat niet vanzelf. Hoe we omgaan met afvalwater, hemelwater en grondwater hebben we vastgelegd in het Gemeentelijk Rioleringsplan 2025-2026.

In het rioleringsplan zijn de taken van de gemeente vastgelegd en hoe we daarin samenwerken met andere partijen, zoals het waterschap. Ook u als inwoner of ondernemer heeft een rol hierin. Alleen door goede samenwerking kunnen we wateroverlast beperken en droogte tegengaan.  

Geen kostenstijging

In het vernieuwde rioleringsplan laten we zien dat we zorgvuldig omgaan met de inkomsten uit de rioolheffing. “Het streven is altijd om kostenstijging voor inwoners en ondernemers te beperken. In 2025 en 2026 blijft de rioolheffing gelijk. Dat is goed nieuws en daar zijn we trots op", aldus wethouder Rob Peperzak.

Wie heeft welke rol?

Inwoners, ondernemers en vastgoedeigenaren betalen rioolheffing. Deze inkomsten gebruiken we voor een goede waterhuishouding. Bijvoorbeeld het tijdig vervangen van het riool. Dat is gemiddeld eens in de 80 jaar nodig. En als we dat doen, kijken we naar kansen om de omgeving klimaatrobuust in te richten. Door werk met werk te maken, verminderen we de kosten en beperken we de overlast. 

De geplande reconstructie in de Emmastraat en Bergstraat is hier een voorbeeld van. We gaan het rioolstelsel vernieuwen en verplaatsen tegelijkertijd de groenvakken naar hetzelfde niveau als het straatwerk, zodat regenwater beter kan wegvloeien. Tegelijkertijd vragen we woningeigenaren om de hemelwaterafvoer (de regenpijp) van de voorzijde af te koppelen van het riool, waardoor we wateroverlast beperken en droogte tegengaan.  

Subsidie voor afkoppelen regenpijp

We blijven inwoners en ondernemers stimuleren om het hemelwater van woningen, bedrijven en erfverharding af te koppelen. Afkoppelen beperkt wateroverlast bij hevige regenval, omdat het riool minder hemelwater hoeft te verwerken. De gemeente stelt hiervoor samen met het waterschap een subsidie beschikbaar. Meer informatie hierover vindt u op www.gennep.nl/afkoppelen.  

Samen voor een duurzaam Gennep

Dankzij een goede samenwerking met inwoners en ondernemers beperken we de kosten en vergroten we de kwaliteit. Zo werken we samen aan een duurzame en gezonde leefomgeving.

De gemeenteraad stelde het Gemeentelijk Rioleringsplan 2025-2026 vast in de vergadering van 14 april 2025. Op www.gennep.nl/grp kunt u het plan inzien.