Terugblik raadsbijeenkomst toekomst zwembad

Op maandagavond 8 januari 2024 werd het onderzoek naar de toekomst van het zwembad aan de raad en belangstellenden gepresenteerd. Voorafgaand aan de bijeenkomst overhandigde Willem Elders, voorzitter van zwemvereniging Vivalo, de petitie met 3581 handtekeningen voor behoud van het zwembad aan wethouder Janine van Hulsteijn. De wethouder zei blij te zijn met de betrokkenheid die de deelnemers aan de protestactie toonden. “Het is niet zo dat we het zwembad niet willen behouden, maar de vraag is wat we kunnen betalen. Daarbij moeten we alle mogelijkheden bekijken en dus nemen we vanavond geen besluit”, aldus Van Hulsteijn.

Bureau Synarchis presenteerde de drie onderzochte scenario’s: renovatie, nieuwbouw en sluiting. Het zwembad is in 1964 gebouwd en later aangepast en uitgebreid met een nieuwe sporthal en een cultureel centrum. Daarom kan het zwembad niet als een losstaande accommodatie gezien worden, omdat het installatietechnisch een geheel vormt met de sporthal en zaal Pica Mare. Bouwkundig en technisch is het zwembad verouderd. Zo zijn voor een aantal installaties geen vervangingsonderdelen meer beschikbaar, waardoor renovatie binnen afzienbare tijd noodzakelijk is. 

Gebruiksanalyse

Het zwembad wordt goed gebruikt. De bezetting is stabiel de afgelopen jaren, met een toename in 2022. Voor de analyse is een enquête gehouden en zijn gesprekken gevoerd met de gebruikers. Zij zijn over het algemeen tevreden over het zwembad. De behoefte aan het aantal m2 zwemwater ligt lager dan het aanbod. 

Toekomstscenario’s

De uitwerking van de 3 scenario’s is een globaal onderzoek van technische en functionele aspecten. De kosten van renovatie en verduurzaming worden geschat op 7,8 miljoen euro voor om een periode van 20 jaar. Bij renovatie zal het zwembad 6 tot 12 maanden gesloten zijn. Nieuwbouw biedt kansen, zowel technisch als functioneel, waardoor het aantal bezoekers mogelijk toeneemt. Nieuwbouw kost zo’n 11,9 miljoen euro en gaat uit van een periode van minimaal 40 jaar, waardoor de jaarlasten over die periode lager zijn dan bij renovatie. De kosten van sluiting worden geschat op 2,2 miljoen euro. Dit zijn vooral kosten voor sloop van het zwembad en het aanpassen van de sporthal en zaal Pica Mare als losstaande accommodaties. Sluiting heeft vooral gevolgen op maatschappelijk gebied, doordat inwoners dan niet meer in de eigen woonomgeving kunnen zwemmen en misschien daardoor stoppen met bewegen. Ook betekent sluiting een afname van de werkgelegenheid.

Vervolgproces

Deze 3 scenario’s geven nieuwe inzichten die om nader onderzoek vragen. De raad zal daarom op korte termijn geen besluit nemen. Wethouder Van Hulsteijn sloot de bijeenkomst af met de mededeling dat we kansen en samenwerkingen binnen en buiten de gemeente verder gaan verkennen. Dat betekent breder kijken dan alleen het zwembad. We streven ernaar dat het zwembad in elk geval de komende jaren open blijft. 

Kijk voor meer informatie op www.gennep.nl/toekomst-zwembad. Hier vindt u ook de presentatie van het onderzoek.