Particuliere opvang

Algemeen

Wilt u woonruimte beschikbaar stellen? Neem dan contact op met Takecarebnb. De gemeente brengt particuliere aanbieders van onderdak en vluchtelingen niet met elkaar in contact.

Takecarebnb

Takecarebnb matcht vluchtelingen en gastgezinnen. Wilt u helpen? Kijk dan op takecarebnb.org

Inschrijven bij de gemeente

Vangt u Oekraïense vluchtelingen op, dan is het belangrijk dat zij zich inschrijven bij de gemeente. Een afspraak maken kan telefonisch via het Klantcontactcentrum: (0485) 49 41 41

Inschrijven is belangrijk! Onder andere voor het aanvragen van leefgeld, voor onderwijs en voor zorg.

Het in huis nemen van vluchtelingen is niet niks. Het is dan ook belangrijk dat de logeerplek meer is dan alleen een logeerbed. Bij voorkeur is er een ruimte beschikbaar waar de vluchtelingen zich kunnen terugtrekken.

In onderstaande documenten vindt u een extra handreiking bij het opvangen van vluchtelingen in uw huis.

Leefgeld aanvragen en een afspraak maken bij de IND

Om in de noodzakelijke kosten van bestaan te voorzien, kunt u leefgeld aanvragen. Dat kunt u meteen doen bij het inschrijven.

Ook maakt u meteen een afspraak bij de IND. U moet namelijk een sticker of o-document aanvragen. Dit document bevestigd dat u onder de Tijdelijke richtlijn valt en recht heeft op verblijf.

Nieuwe regels per 1 februari 2023

Ontvangt u al leefgeld? Dan gelden er voor u vanaf 1 februari 2023 een aantal belangrijke wijzigingen. De wijzigingen kunt u hier vinden (meerdere talen).