Op bezoek bij Wiel van Dinter

Op 27 maart 2024 kregen Wiel van Dinter en zijn vrouw bezoek van gouverneur Emile Roemer, burgemeester Hans Teunissen en wethouder Frank Pubben. Als auteur van 45 boeken, veelal over de geschiedenis van Gennep, levert Wiel een belangrijke bijdrage aan ons cultureel erfgoed.

Wiel deelde verhalen uit zijn verleden, waaronder zijn ervaringen als onderwijsinspecteur en zijn bezoeken aan de school in Sambeek, waar de gouverneur is opgegroeid. 

De vraag van de gouverneur over waarom Wiel zo van geschiedenis houdt, leidde tot een gesprek over zijn opa die hem in zijn jeugd dagelijks op vele verhalen trakteerde. Hij kende de stamboom van de Van Dinters tot aan het jaar 1400 uit zijn hoofd. Maar helaas heeft Wiel dit nooit op kunnen nemen en komt hij met zijn onderzoek niet verder dan het jaar 1600. In de Tweede Wereldoorlog is zijn opa geëvacueerd. Hij kwam terecht in een bejaardentehuis in Laren en is in 1945 overleden tijdens de hongerwinter.

Zijn verhalen vertelt Wiel maar al te graag door. Zijn geschiedenislessen waren dan ook zeer geliefd bij zijn leerlingen. 

Het is belangrijk om deze verhalen van generatie op generatie te blijven delen. Maar ook het vernoemen van straten naar belangrijke figuren, het ondersteunen van culturele projecten en het uitbrengen van kinderboeken zijn voorbeelden van hoe wij als gemeente onze geschiedenis levend houden.