‘Zijn dit echte frieten?’

Op het schoolplein van basisschool De Ratel in Gennep is sinds dit jaar Ricky’s Ratel Tuin te vinden: een moestuin met vijf bakken waarin groep 6 leert moestuinieren. Ze verbouwen er onder andere aardappels, sla, rode bieten, erwten, bonen, wortels en mais. Tijdens één van de eerste oogstdagen zagen we hoe betrokken de kinderen zijn.

Eten uit de fabriek

“Hebben we ook handschoenen?” vroegen kinderen bij de eerste les. Het tekent hoe ver ze soms van de natuur afstaan. Kinderen denken dat eten uit de fabriek of uit de supermarkt komt. Daarom startten de betrokken ouders Hanneke en Romy twee jaar geleden het schoolmoestuinproject bij De Ratel. Samen met (groot)ouders, IVN moestuincoach Jan, IVN green educator én buurtbewoner Lonneke begeleiden zij de kinderen.

Vier generaties geleden had iedereen een moestuin. Nu zijn we volledig afhankelijk van supermarkten. Groenten zijn vaak al voorgesneden, waardoor kinderen niet meer weten hoe een witte kool of andijvie eruit ziet. Romy: “Met een moestuin leren kinderen waar eten écht vandaan komt. En ze leren meer: tijdsbesef bijvoorbeeld – wanneer moet iets geplant worden, hoe lang duurt het voordat iets groeit en hoeveel ruimte heb je nodig? Of vermenigvuldigen: van zes gepote aardappels een hele emmer vol oogsten, dat blijft hangen! Je kunt het bijna niet leuker uitleggen. Oma Elly, lachend: “Ik leer hier zelf ook van, ik heb vroeger nooit een moestuin gehad.”

Foto's

Zijn dit wel echte frieten?

Tijdens het oogsten verwerken de kinderen de aardappels en bieten tot frieten. Toch komt er weer een typische vraag: “Zijn dit wel echte frieten?” Want ja - friet komt toch uit de snackbar? Samen met verse sla uit de tuin vormen ze een smakelijke lunch voor groep 6. Jan: “Wie deze sla heeft geproefd, wil echt geen supermarktvariant meer!” Kinderen uit de andere groepen kijken verlekkerd toe. Zij kunnen niet wachten totdat zij ook in groep 6 zitten. De moestuinouders merken dat kinderen hun ouders ’s ochtends mee naar school sleuren om de tuin te bekijken. Ook krijgen ze van ouders de vraag of ze recepten willen delen, omdat hun kind het zó lekker vond.

Verbinding met de omgeving

Directeur Maikel Beumer was meteen enthousiast over het project. “Ik kon het goed inpassen in de leerlijn Burgerschap, waar iedere school tegenwoordig aandacht aan moet besteden. Zeker op een school met zoveel culturele diversiteit en verschillende thuissituaties is dit een prachtig verbindend project.” Als je weinig middelen hebt is fastfood goedkoop. Met dit project geef je dan toch een zetje in de gezonde richting.

Maikel is zichtbaar trots op de samenwerking tussen leerkrachten, (groot)ouders, de conciërge en de omgeving. “Zo’n project slaagt alleen dankzij hun betrokkenheid en enthousiasme. Krachtig vind ik dat er steeds meer verbinding komt met de omgeving. Daar wil ik verder op voortbouwen. Zo werken we inmiddels samen met het Smaakcentrum en verbouwen we pompoenen en courgettes in de nabijgelegen volkstuintjes. Ook staat een samenwerking met het Elzendaal Collega op de planning.”

Foto's

Wormenles

Het moestuinieren wordt aangevuld met diverse lesmaterialen, grotendeels verzorgd door de ouders. Kinderen leren welke zaden bij welke groenten horen of welke beestjes van invloed zijn op de moestuin. Ze maakten zelfs een eigen wormenhotel. Bij het zoeken naar wormen in de compost klonk het nodige gegil - en niet alleen van de meisjes! Sharon: “In ieder geval weten we zeker dat deze kinderen nu niet meer bang zijn voor vieze handen!”

Toekomstplannen

De moestuinouders hopen dat er bij een nieuw schoolplein ruimte komt voor vaste planten zoals fruitbomen, rabarber en bessen. Ook staat een zesde moestuinbak hoog op het verlanglijstje, want dat werkt net wat makkelijker. Maar hun grootste wens is dat ook andere scholen in de gemeente dit voorbeeld volgen. “Je merkt dat kinderen die normaal heel druk zijn, juist tot rust komen met hun handen in de aarde. Misschien is het wel de perfecte plek om even tot jezelf te komen.

Foto's

Ook een idee voor jouw school?

Gemeente Gennep vindt het belangrijk dat elke school de kans krijgt om natuur- en milieu-educatie en aandacht voor voedsel(productie) en gezondheid te organiseren op het schoolplein of in de nabijheid van de school. Sommige scholen hebben een Groenblauw schoolplein, anderen een moestuin. Nog geen voorzieningen en geïnspireerd door dit verhaal? Stuur een mail met je idee naar groenergennep@gennep.nl dan bekijken we de mogelijkheden. 

Foto's