De raad heeft besloten
De raadsvergadering van 14 april was een korte. Zelden was er zo’n grote eensgezindheid in de raad als deze keer. Dat ging vooral over de manier waarop het debat werd gevoerd over een onderwerp dat op zich van van mijn bed lijkt, maar dat toch lokaal belangrijk is.
Het gaat om de inkooporganisatie voor zorg, de MGR. Dat is een regionale organisatie van Noord-Limburg waar ook Midden-Limburg voor een module aan deel wil gaan nemen. Als je als kleine gemeente als Gennep dan invloed wilt hebben op bijvoorbeeld de vraag waar zorg wordt geboden, dan neemt die invloed logischerwijs af. Niemand wil bijvoorbeeld dat je naaste dan ineens in Weert of Roermond geholpen wordt in plaats van in de buurt. Of zoiets ook daadwerkelijk gaat gebeuren is niet duidelijk, maar uitgesloten is het ook niet bij grote regionale organisaties. De kersverse wethouder Patrick Hoenselaar legde nog eens uit dat samenwerken, zeker voor gemeenten met de omvang van Gennep, noodzakelijk is. Wij kunnen het niet alleen en daarmee hangt samen dat je van anderen afhankelijk bent in je besluiten en voorkeuren. Hij omarmde de kritiek die de raad unaniem uitte op de wel heel grote omvang die de organisatie gaat krijgen met de toevoeging van ook Midden-Limburg. Gennep zal expliciet pleiten voor lokaal maatwerk en nabijheid van voorzieningen in die grotere organisatie. Daarnaast wil de raad ook dat de vinger aan de pols gehouden wordt door te onderzoeken of er ook alternatieven zijn voor die vergrote inkooporganisatie. Dan moet worden gekeken naar het noorden (Nijmegen) of het westen (Land van Cuijk).
Andy Meerwaldt van ELsss stelde vragen over de toename van zwerfafval. Hij ergert zich hier aan en Twan Reintjes van het CDA ging daar nog eens overheen door schande te spreken over bijvoorbeeld de rotzooi bij (dus niet alleen ín) de vuilcontainers aan de Picardie. Gevraagd werd om cameratoezicht aldaar, het vaker opruimen door Buitenwerk van de rommel bij die containers. Luc Brouwers van RoodGroen Lokaal riep daarnaast op om inwoners die vrijwillig met een knijper en afvalzak de rommel willen verzamelen ruimhartiger te helpen met het geven van spullen.
Tot slot was bijna de hele raad, uitgezonderd het CDA, voorstander van het onderzoeken van de mogelijkheid om een zogenoemd grenspark te vestigen van de Sint Jansberg tot het Reichswald. Wethouder Rob Peperzak gaf aan daar geen voorstander van te zijn zolang niet duidelijk was wat dan een ‘grenspark’ precies is. Voor Mariëlla van den Bogaart, Danny Artz en Hans Frentz die de motie indienden was dit evenwel volstrekt duidelijk. Er zijn al veel grensparken op de grenzen van Nederland en Duitsland en Nederland en België, denk aan Maas, Schwalm, Nette en het Verdronken Land van Saeftinge.
Dat zijn min of meer informele samenwerkingsverbanden waar geen juridische verplichtingen uit hoeven voort te vloeien. Het college moet nu aan de slag om met Mook en Middelaar en Berg en Dal aan onze kant en de grensgemeenten c.a. aan de andere kant verkennende gesprekken te voeren. Nog dit jaar wil de raad horen wat dit allemaal heeft opgeleverd. Na vijf kwartier vergaderen kon de nazit beginnen.