Bouwen en verbouwen

Let op: vanaf 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking en vinden er veranderingen plaats voor uw bouwplannen.

Als het gaat om een eenvoudig plan, zoals het plaatsen van een dakkapel, zonnepanelen op uw dak of een andere kleine verbouwing, kunt u een vergunningscheck uitvoeren via het nieuwe Omgevingsloket. Dit loket is vanaf 1 januari beschikbaar. 

Verken uw idee 

Voor complexere plannen, zoals de bouw van een woning of een wijziging van de bestemming van een perceel, raden wij aan contact op te nemen met de gemeente door een email te sturen naar omgevingsloket@gennep.nl en om in  de email uw plannen toe te lichten. Wij kunnen u adviseren over de beste manier om het initiatief met ons te verkennen of om direct een aanvraag in te dienen.

Conceptverzoek 

Op het Omgevingsloket kunt u ook de vergunningsaanvraag indienen. Na het doorlopen van alle vragen krijgt u aan het einde de mogelijkheid om een definitieve aanvraag te doen of een conceptverzoek in te dienen.

Twijfelt u over de haalbaarheid van uw plan of project? Of wilt u laten controleren of u de juiste informatie heeft ingevuld voordat u het verzoek definitief indient? Dien uw verzoek dan eerst in als conceptverzoek. Dit heeft de volgende voordelen:

  • u komt erachter of u uw verzoek goed heeft ingevuld
  • u bespreekt welke informatie u eventueel nog moet aanleveren
  • u voorkomt onnodige vertraging van het definitieve verzoek

Bij elk verzoek ziet u of het mogelijk is om een conceptverzoek in te dienen. Als u er niet uitkomt, stuurt u dan een email naar omgevingsloket@gennep.nl.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Vanaf 1 januari 2024 gaat niet alleen de Omgevingswet in, maar ook de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Het doel van deze nieuwe wet is om de bouwkwaliteit en de controle hierop te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een goede brandveiligheid en een laag energieverbruik. Nu controleert de gemeente bouwplannen vooraf en controleert de gemeente of de uitvoering klopt met de verleende vergunning. Onder de Wkb zorgen partijen in de bouw zelf voor het voldoen aan de technische regels. Dit wordt gecontroleerd door kwaliteitsborgers – onafhankelijke controleurs. Op deze manier zorgen we ervoor dat bouwers zich aan de geldende regels houden en kwalitatief goede gebouwen ontwikkelen.