Anne Frankboom op het Vrijheidsplein bij de Niers

Op 7 februari heeft wethouder Frank Pubben, samen met zo’n 50 leerlingen van het Elzendaalcollege een loot van de Anne Frankboom geplant op het Vrijheidsplein. De Anne Frankboom vervangt de Vrijheidsboom die vorig jaar helaas door ziekte is geveld.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog keek Anne Frank vanuit haar onderduikadres uit op een witte paardenkastanje. In 2010 is deze boom tijdens een storm omgewaaid, maar zaailingen zijn verzameld en veiliggesteld en konden daardoor worden opgekweekt tot boom. De nazaten van de Anne Frankboom zijn een levend monument en helpen bij het vertellen van het verhaal van Anne Frank en andere slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Schoolproject

Het planten van de boom is voor de leerlingen uit Havo-3 en Mavo-4 onderdeel van een project over de Tweede Wereldoorlog. Wethouder Pubben: “Ik vind het een mooie gedachte dat we juist op dit moment, bijna op de bevrijdingsdag van Gennep 79 jaar geleden en anderhalve week na de Holocaust Memorial Day samen met jongeren deze nazaat in Gennepse bodem kunnen planten. De Vrijheidsboom die helaas vorig jaar is geveld had een bijzondere betekenis. De Anne Frankboom is een waardige opvolger.”

Jongeren toen en nu

Onder toeziend oog van medewerkers van de Nationale Bomenbank zetten enkele leerlingen samen met wethouder Pubben de boom in de grond. Daarna werd er stil gestaan bij het leven van jongeren in de Tweede Wereldoorlog en nu.

“Jongeren van nu voelen de vrijheid om hun mening te geven en te kunnen praten over wat ze bezighoudt. Hoe anders moet dat in de oorlog geweest zijn, onder andere voor Anne Frank, die samen met haar familie lange tijd op enkele vierkante meters leefde en haar gedachten en gevoelens vaak alleen maar aan haar dagboek kon toevertrouwen”, aldus docent Carlijn van der Veen. 

Docent Geert Spikmans las een passage voor uit het Dagboek van Anne Frank. Wethouder Pubben beschreef de tienerjaren van de Joodse Selly Andriesse die aan de Markt in Gennep woonde en nooit meer terug kwam van het concentratiekamp Sobibor. Na deze indrukwekkende woorden was er chocomelk voor iedereen.

Nieuwe inrichting Vrijheidsplein

Met het planten van de Anne Frankboom is de nieuwe inrichting van het Vrijheidsplein bijna klaar. In het voorjaar zijn de werkzaamheden volledig afgerond. Het Vrijheidsplein in Gennep staat symbool voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Er is een monument voor de Gennepse slachtoffers van de Holocaust, voor de gesneuvelde Britse militairen en de militairen die gesneuveld zijn in Nederlands-Indië. 

Binnenkort komt daar een plantenperk met anjers bij, waarin in samenwerking met de Veteranen Vereniging Noord-Limburg een logo van cortenstaal wordt geplaatst.

Afbeeldingen