Aankondiging maaironde najaar 2023

Vanaf 23 oktober starten we met de maaironde van het najaar in de gemeentelijke bermen en grasvlakten. Ook dit jaar maaien we niet alles, dit doen we zodat insecten en kleine dieren een schuilplek hebben. Voordat we gaan maaien vindt een controle plaats naar (beschermde) soorten en om te zien hoe de bermen erbij staan. De maaironde van het najaar doen we zo laat mogelijk zodat planten en hun zaden kunnen verspreiden voor het volgende groeiseizoen. Het maaiwerk wordt uitgevoerd door Idverde Realisatie.

De 3 meest voorkomende maatregelen die u gaat tegenkomen zijn: 

  1. Maai-zuigen: ‘reguliere’ bermen maaien we in zijn geheel met een maai-zuig-machine waarbij het maaisel direct wordt afgevoerd. 
  2. Gefaseerd maaien in ecologisch-kansrijke bermen (zoals het laatste gedeelte van de Bloemenstraat en delen van de Ringbaan). We maaien nu ongeveer 50% en het maaisel wordt direct afgevoerd.
  3. ‘Slingermaaien’ (zoals het Weverpark en de Groene Gracht): in een slingerend patroon maaien we 60% van de begroeiing. Het maaisel blijft enkele dagen liggen, waarna het verzameld en afgevoerd wordt. Zo ontstaat door de tijd een mozaïek van verschillende leeftijden en fases begroeiing. 

Maaisel afvoeren 

Omdat veel bermen in de gemeente voedselrijk zijn, voeren we maaisel af. In voedselrijke bermen zijn grassen vaak dominant over andere planten, waardoor kruiden vaak weg blijven. Door een deel van de voedingsstoffen uit de berm te halen, creëren we een eerlijk speelveld tussen grassen en kruiden. Zo vergroten we de soortenrijkdom in onze bermen. 

Gefaseerd maaien / Slingermaaien

Om kruidachtige planten zonlicht en ruimte te bieden maaien we de ecologisch kansrijke bermen gefaseerd. Dit doen we door de ruigere delen te laten staan. Zo bieden we een overwinteringsgebied voor diverse plant- en diersoorten. De stukken waar begroeiing blijft staan liggen niet vast, tijdens de volgende maaironde slaan we weer andere plekken over. 

Het slingermaaien is in feite een variant op het gefaseerd maaien (afbeelding 1). Bij slingermaaien maaien we in een slingerend patroon, als het ware een mozaïek vorm, dit kan alleen op de grotere oppervlakken (gazons). Het maaisel laten we een aantal dagen liggen zodat zaden naar de bodem kunnen vallen en dieren en insecten een nieuwe schuilplaats vinden. Aangezien bermen vaak smal zijn maaien we daar gefaseerd in blokken.

Veiligheid

Veiligheid is en blijft een belangrijk onderwerp tijdens de maaironde. We houden reflectorpaaltjes zichtbaar, maaien halve-meterstroken langs wegen en fietspaden en we maaien bij kruisingen zodat deze overzichtelijk blijven. 

Meer info over de verschillende typen maaibeheer, een beheerkaart en achtergrondinformatie vindt u op onze website:  https://www.gennep.nl/ecologisch-maaibeheer.

 

foto maaironde
Afbeelding 1. Voorbeeld van maaien in een slingerpatroon.

Impressies van ecologisch beheerde bermen

Onderstaande foto weergeeft een impressie van een ecologisch beheerde berm. Een ecologisch beheerde berm bestaat uit bloeiende soorten en heeft meestal een hoge soortenrijkdom (afbeelding 2). Vaak worden algemene soorten als onkruid gezien, denkende aan paardenbloem, klaver en madeliefjes. Dit zijn echter soorten die vele bijen, vlinders en andere insectensoorten aantrekken. Een andere algemene soort, de brandnetel, is van waarde voor vele vlinders. Daarom is het niet verkeerd deze soort af en toe te laten staan. Naast de algemene soorten is ecologisch bermbeheer ook van grote meerwaarde voor de zeldzamere soorten. 

Naast kruidenrijke bermen laten we soms ook struikgewas staan in de berm. Deze vormen namelijk een belangrijk leefgebied van soorten die bijvoorbeeld eikenprocessierups en andere insectenplagen eten. 

 

Voorbeeld van een kruidenrijke berm met een hoog soortenrijkdom.
Afbeelding 2. Voorbeeld van een kruidenrijke berm met een hoog soortenrijkdom.