Steenmarters gesignaleerd

De steenmarter (Martes foina) is bezig met een opmars in Nederland, ook in de gemeente Gennep wordt dit beschermde dier regelmatig gesignaleerd.

De steenmarter is een marterachtige en familie van de otter, de das, de boommarter, de bunzing, de hermelijn en de wezel. Hij heeft het formaat van een huiskat maar dan met veel kortere poten. Ze zijn goed in het vangen van ratten en muizen.  De steenmarter is een nachtdier en wordt langzaam actief wanneer het begint te schemeren. In de zomer zijn ze meer actief dan in de winter. Bij kou blijven ze lekker in hun schuilplaatsen en komen ze alleen naar buiten om eten te zoeken.

Overlast

Door zijn grote aanpassingsvermogen komt hij in vrijwel alle leefgebieden voor, maar de laatste jaren wordt hij steeds meer gezien in bewoonde gebieden. Dit heeft ook een keerzijde, want door zijn gedrag kan de steenmarter overlast veroorzaken. Sommige mensen hebben last van steenmarters in hun auto of hun huis. Omdat de steenmarter een beschermde diersoort is, mag het dier niet gedood, gevangen of verjaagd worden. 

Tips

Met de volgende tips kan de overlast zo veel mogelijk worden voorkomen: 

  • Zorg er in huis voor alle openingen en kieren dicht zijn. Een gat van 5 cm is al genoeg voor een marter om doorheen te kruipen. 
  • Om te verhinderen dat steenmarters in bomen of regenpijpen kunnen om het huis te bereiken, kun je boomkragen rondom de bomen en de regenpijpen vastmaken.
  • Probeer de auto in een garage of schuur te parkeren. Als dit niet mogelijk is, parkeer dan de auto af en toe ergens anders of zet hem met de voorwielen in een plas.
  • De auto op kippengaas parkeren werkt vaak ook goed; steenmarters lopen daar niet graag overheen. Tenslotte kan het helpen om het motorblok af te sluiten met raster- of kippengaas. Vermijd in ieder geval loshangende kabels, verstevig deze met kabelhulzen die bij veel garages verkrijgbaar zijn.
  • Check je auto voor vertrek, onder andere je rem en koppeling.
  • Als je last hebt van steenmarters in je tuin, zorg dan dat je kippenhok beschermd is met gaas, zodat ze niet bij de eieren of kuikens kunnen komen. 
  • Je kan ook contact opnemen met een bedrijf / deskundige.

Melding maken

Heb je in Gennep last van een steenmarter? Meld het dan bij de gemeente (groenergennep@gennep.nl), zodat we zicht krijgen op de grootte van dit probleem en de locaties. Kosten die u als particulier maakt bij overlast van steenmarters in uw huis worden overigens niet vergoed.

Bronnen: 

https://www.zoogdiervereniging.nl/wat-we-doen/bijzondere-themas/overlast-van-steenmarters

https://www.gelderlander.nl/gennep/gennepenaren-opgepast-er-lopen-steenmarters-rond~a3e788bc/

Steenmarter neemt steenmarterkast in gebruik | De Zoogdiervereniging