Steenbreek

Ons klimaat is voelbaar aan het veranderen. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte Heftige regenbuien leiden tot veel overlast en droogte leidt tot schade en lage grondwaterstanden. Langdurige hitte kan ook tot gezondheidsklachten leiden bij kwetsbare mensen. En in een snel tempo verdwijnen veel plant- en diersoorten en daardoor raken eco-systemen verstoord. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de toename van verharding en verstening echt negatieve effecten heeft op mens, dier en natuur.

Het klimaat is een zaak van de lange termijn maar maatregelen van vandaag hebben morgen al effect. Gemeente Gennep neemt maatregelen om de openbare ruimte anders in te richten. Op steeds meer plekken worden stenen vervangen door groen zodat het regenwater makkelijker de bodem in kan zakken. We hebben daarbij uw hulp nodig aangezien zo’n 40% van de stedelijke oppervlakte in bezit is van particulieren en bedrijven.

 • Groen neemt water op en daarmee wordt tijdens extreme regenval het riool minder belast
 • Groen verbetert de luchtkwaliteit en verlaagt de concentratie fijnstof
 • Groen geeft schaduw en verkoeling in de steeds warmere zomers (zelfs in huis!)
 • Groen vergroot het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren
 • Groen zorgt voor minder omgevingsgeluid
 • Groen vermindert stress en is goed voor gezondheid en welzijn
 • Groen verhoogt de waarde van de woning

Doet u mee?

Kijk eens goed rond in uw tuin. Zijn al die stenen en tegels wel echt nodig? Je tuin een klein beetje anders inrichten kan al helpen. Een paar tips:

 • Vang regenwater op
 • Tegels eruit en groen erin
 • Ga moestuinieren
 • Kies makkelijke planten
 • Onderhoud de tuin
 • Lok dieren naar de tuin
 • Maak het dak of de schutting groen
 • Vergroen samen met buurtgenoten

Steenbreek Gennep doen we samen

Met de campagne Operatie Steenbreek willen we bewoners en bedrijven enthousiast maken voor meer groen. We doen dat waar het kan in de openbare ruimte, maar juist ook in de privé-omgeving liggen goede kansen voor Steenbreek. Benieuwd hoe we dit gaan doen? Lees dan hieronder het actieplan 2022-2023.

Het meedoen aan Steenbreek is een manier om waar te maken wat er in ons Groenbeleidsplan staat. De doelstelling voor het groenbeheer is een groene, gezonde en leefbare buitenruimte voor mens en natuur. Daarnaast werken wij aan een netwerk van organisaties, bedrijven en particulieren die samen met ons optrekken om gemeente Gennep groener en waterbestendiger te maken. Iedereen is welkom om mee te denken en te doen. We beginnen klein en bouwen samen verder. Interesse om aan te sluiten? Stuur dan een email naar groenergennep@gennep.nl.

De volgende partners gaan al samen met ons aan de slag met Steenbreek:

Groen ondernemen loont

Het loont door de veranderingen in ons klimaat. Extreme hoosbuien, hitte en droogte komen steeds vaker voor, wat schade en wateroverlast veroorzaakt, zelfs bij bedrijven. Droogte leidt tot lager grondwaterpeil, wat essentieel is voor planten, bomen en drinkwatervoorziening. Verharding en verstening hebben negatieve effecten op mens, dier en natuur, inclusief bodemdaling, funderingsproblemen en verstoring van ecosystemen. Hitte kan gevaarlijk zijn voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Gemeente Gennep neemt maatregelen om de openbare ruimte anders in te richten en vraagt ondernemers om stenen te vervangen door planten en bomen. Dit is gunstig voor ondernemingen, diverse diersoorten en een klimaatbestendige omgeving. Zorg dat uw bedrijf klimaatproof is!

Leisure ondernemers buitengebied

Recreatieondernemers worden geconfronteerd met het veranderende klimaat. Nederland kan een gunstig vakantieland worden door de temperatuurstijging, maar overstromingen en hitte zijn ongewenst. Toeristen zoeken verkoeling in landelijke gebieden, waar het 7 graden koeler is dan in de stad. Hitte heeft ernstige gevolgen voor natuur en gezondheid. Wegen en gebouwen versterken de hoge temperatuur. Planten, bomen en water hebben een verkoelend effect. Welke maatregelen kunt u nemen?

 • Plant meer bomen op uw perceel. Eén individuele boom kan al helpen en zeker wanneer bomen worden geplant op plekken waar echt schaduw nodig is. Hoe dichter de kroon van de boom is, hoe verkoelender het effect.
 • Eén boom staat qua koelend vermogen gelijk aan wel 10 airco’s dat scheelt enorm in de energiekosten.
 • Zorg voor extra (gevel)beplanting rondom de terrassen.
 • Vervang overbodige tegels door een diversiteit van vaste planten, heesters, heggen en hagen.
 • Leg een wadi aan (soort groene greppel). Een wadi bergt regenwater waarna het water langzaam infiltreert in de bodem. Zo helpt de wadi tegen wateroverlast en droogte.
 • Denk aan half verharding voor de parkeerplaatsen. Het regenwater zakt beter in de bodem en ook blijft de parkeerplaats veel koeler tijdens een hete zomer.

Als ondernemer loont het zeker om nu al voorbereidingen te treffen op het veranderende klimaat. Daarmee is uw bedrijf klimaatproof, aantrekkelijk voor uw gasten en biedt u ze zowel nu als in de toekomst een aangenaam verblijf. U creëert een omgeving  waar veel diersoorten zich thuis voelen en ook dat is aantrekkelijk voor uw gasten.

Ondernemers binnenstad

In het centrum van onze gemeente is ongeveer 40% van de grond in handen van ondernemers en particulieren. Als ondernemer in onze binnenstad kunt u dus een waardevolle bijdrage leveren aan een klimaatbestendige en gezonde omgeving voor bewoners en werknemers. Hittestress vermindert de productiviteit en heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Meer groen vermindert ziekteverzuim, verhoogt vastgoedwaarde en verlaagt energiekosten. Maak uw onderneming klimaatproof. Welke maatregelen kunt u nemen?

 • Vervang overbodige tegels door een diversiteit van vaste planten, heesters, heggen en bomen.
 • Eén boom staat qua koelend vermogen gelijk aan wel 10 airco’s dat scheelt enorm in de energiekosten.
 • Zorg voor extra (gevel)beplanting rondom uw gebouw.
 • Maak een groen dak, wellicht in combinatie met zonnepanelen.
 • Op een groen terras is het veel koeler dan onder een luifel. En daarnaast vinden de meeste mensen het ook nog eens gezelliger en aangenamer tijdens een hete zomer.
 • In een groene bedrijfstuin kunnen medewerkers lekker ontspannen tijdens de lunch.
 • Een groene tuin is ook de perfecte werkplek want in de buitenlucht worden mensen creatiever. Handig voor brainstormsessies.

Als ondernemer loont het zeker om nu al voorbereidingen te treffen op het veranderende klimaat. Daarmee is uw bedrijf klimaatproof, het leefgebied voor veel soorten dieren is vergroot én u draagt bij aan een aantrekkelijke en gezonde omgeving voor uw klanten,  gasten, bezoekers, uw eigen werknemers én de bewoners van de binnenstad. ,.

Ondernemers bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen zijn vaak grijze gebieden met weinig groen en water, waardoor ze kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Denk aan schade door regenwater, onbegaanbare wegen en oververhitte machines. Het energieverbruik op deze terreinen is vaak hoog. Groen-blauwe structuren zorgen voor verkoeling en verminderen de behoefte aan airco's en koelsystemen. Vergroening heeft positieve effecten op de bedrijfsvoering en biedt kansen voor een prettig werkklimaat. Groene omgevingen verbeteren de gezondheid en het welzijn van medewerkers, verminderen stress en nodigen uit tot buitenactiviteiten. Een groene werkplek is essentieel, vooral voor bedrijven waar mensen de belangrijkste productiefactor zijn. Tijd doorbrengen in het groen werkt ontspannend. Welke maatregelen kunt u nemen?

 • Vervang overbodige tegels door een diversiteit aan planten, heesters, heggen en bomen.
 • Een enkele boom heeft het koelvermogen van 10 airco's en bespaart aanzienlijk op energiekosten.
 • Voeg extra (gevel)beplanting toe rondom uw gebouw, zelfs bij grote opslagloodsen kan groen worden toegevoegd met behulp van draadconstructies (let op brandveiligheid).
 • Kies voor een groene perceelscheiding in plaats van een hek, indien mogelijk.
 • Overweeg de aanleg van een groen dak, eventueel in combinatie met zonnepanelen.
 • Creëer een groene bedrijfstuin waar medewerkers kunnen ontspannen tijdens de lunch.
 • Een groene omgeving bevordert creativiteit, ideaal voor brainstormsessies en het creëren van een inspirerende werkplek.
 • Gebruik halfverharding voor parkeerplaatsen van auto's, waardoor regenwater beter in de bodem kan wegzakken en de parkeerplaatsen koeler blijven tijdens hete zomers.
 • Leg een wadi aan, een groene greppel die regenwater opvangt en langzaam in de bodem infiltreert, om wateroverlast en droogte te bestrijden.

Als ondernemer loont het zeker om nu al voorbereidingen te treffen op het veranderende klimaat. Daarmee is uw bedrijf klimaatproof, u draagt bij aan een aantrekkelijke, gezonde (werk)omgeving voor uw klanten én werknemers en draagt bij aan de vergroting van het leefgebied voor veel diersoorten.

Zelf aan de slag

Maak uw groenontwerp slim en duurzaam. Het beheer vergt investering, maar loont zich elk jaar opnieuw. Verbeter en verfraai uw groen met professionele begeleiding. Ontdek welke planten harmonieus samengaan, welke planten niet overwoekeren en welke weinig onderhoud nodig hebben. Deskundig advies maakt het ontwerp en de plantkeuze een succes.

Inspirerende voorbeelden

Meer informatie en contact

Gemeente Gennep is sinds 1 december 2021 aangesloten bij Stichting Steenbreek. Deze landelijke organisatie wil samen met zo’n 160 deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies iedereen in Nederland met de campagne Operatie Steenbreek enthousiasmeren om onze leefomgeving te vergroenen. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving voor zowel men als dier.

Op deze pagina delen we regelmatig Steenbreek-nieuws. Kijk voor praktische tips ook zeker eens op de websites van Steenbreek, Waterklaar en de Vogelbescherming.

Kan jouw straat of buurt wel een beetje groener? Of heb je een idee om samen met buren of vrienden te vergroenen? Samen tuinieren is ook nog eens gezelliger. Goede ideeën zijn altijd van harte welkom en misschien kunnen we samen een steentje gaan bijdragen! We zijn te bereiken via groenergennep@gennep.nl.