Melden Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop (één van de Aziatische duizendknopen) is een invasieve exoot: een plant die moeilijk tegen te houden is. Hij groeit snel en drukt andere soorten planten weg. Vanaf 1 januari 2022 geldt een verbod op de handel in levende Aziatische duizendknopen. Hieronder valt ook het transport van grond waarin Aziatische duizendknoop zit.

Groeit er een Aziatische duizendknoop in uw tuin? Haal deze dan weg en doe de plantenresten bij het restafval. Ziet u een Japanse duizendknoop in de openbare ruimte? Meldt dit bij de gemeente.

Hieronder ziet u een foto van de Japanse duizendknoop. Kijk voor meer informatie over het herkennen van deze plant op www.bestrijdingduizendknoop.nl .

Japanse duizendknoop

In uw tuin: zelf weghalen

Staat de Japanse duizendknoop in uw tuin? Haal deze weg door de plant elke maand uit te graven. Belangrijk is dat u alle wortels weghaalt, omdat ieder wortelstukje kan uitgroeien tot een nieuwe plant. De resten van de plant gooit u weg met het restafval. (NB: NIET bij het GFT, dan kan de plant zich juist weer verspreiden via compost).  Lees op de website van Wageningen University & Research informatie over het weghalen van deze plant.

In de openbare ruimte: doe een melding

In de gemeente Gennep is het probleem nog niet zo groot, maar we willen graag voorkomen dat het onbeheersbaar wordt (met alle kosten van dien). Meldt het daarom als u een Aziatische duizendknoop in de openbare ruimte ziet.

Melden Aziatische duizendknoop

Meld het hier

U kunt hier ook zien welke locaties al bij ons in beeld zijn. Als de locatie bijvoorbeeld een gemeentelijke berm is, wordt dit doorgegeven aan de maai-machine-machinisten, zodat de duizendknoop niet in het maaisel terecht komt maar apart wordt afgevoerd.  Als de locatie niet bij ons in beheer is, maar bijvoorbeeld bij de Provincie, of het Waterschap, geven wij dat door aan de beheerder.

Andere soorten

Naast de Japanse (en andere Aziatische) duizendknoop, ontvangen wij ook graag meldingen over de Reuzeberenklauw of andere invasieve exoten.

Wat zijn invasieve exoten?

Exoten zijn planten, dieren of andere organismes die van nature niet voorkomen in Nederland. Is een exoot schadelijk voor de natuur? Dan noemen wij deze exoot invasief. In de Europese Unie (EU) zijn regels over hoe u omgaat met invasieve exoten.

Waarom zijn invasieve exoten schadelijk?

Invasieve exoten komen expres of per ongeluk door menselijk handelen in ons land terecht. Sommige exoten voelen zich prima thuis in hun nieuwe omgeving. Ze nestelen zich in onze natuur en kunnen zich snel vermeerderen. Ze nemen daarmee de leefomgeving in van planten en dieren die hier leven. Invasieve exoten verstoren daarmee het natuurlijke evenwicht. Dat is schadelijk voor de natuur. Maar soms ook voor de economie of de menselijke gezondheid.

Meer informatie

Via onderstaande websites vindt u meer informatie over de Japanse duizendknoop en andere invasieve exoten.