Kunstopdracht Genneper Huys

Algemeen

Het is niet meer mogelijk ideeën in te zenden. De termijn liep tot 1 maart 2024.

Het realiseren van kunstwerken in de openbare ruimte is een belangrijke pijler van het kunst- en cultuurbeleid van de gemeente Gennep. Bovendien is cultuurhistorie een belangrijk speerpunt, wat de gemeente meer en meer in het daglicht wil zetten. Vandaar deze bijzondere opdracht.

Aanleiding

Langs het Genneper Huys loopt een fiets- en wandelpad. Dagelijks maken veel fietsers (Maasfietsroute) en wandelaars (Pieterpad) gebruik van deze route. Tussen dit pad, met zijn laantje van knotwilgen, bruggetjes en het pittoreske centrum van Gennep, bevindt zich het viaduct van de N271, dat de Genneperhuisweg en de Niers doorkruist. Dit viaduct oogt eenvoudig en weinig uitnodigend. Met een kunstzinnige invulling kan het een mooie entree worden naar het gebied.

Viaduct N271

Viaduct N271

Geschiedenis Genneper Huys

Deze kunstopdracht maakt deel uit van een groot project om het Genneper Huys beleefbaar te maken. Het Genneper Huys was een burcht en versterkte vesting aan de monding van de Niers in de Maas op een steenworp afstand van het stadje Gennep. De vesting speelde met name tijdens de Tachtigjarige Oorlog een belangrijke rol. Deze rijke historie blijft grotendeels verborgen omdat de ruïne nauwelijks zichtbaar is.  

Projectdoel beleefbaar maken Genneper Huys

Het doel van dit project is om de geschiedenis tot leven te brengen door de stenen van het Genneper Huys te laten spreken, zodat zowel inwoners als bezoekers van onze gemeente ervan kunnen genieten. Het Genneper Huys moet bijdragen aan het versterken van het toeristisch-recreatieve profiel van de gemeente.

Het project bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder het creëren van een pop-up beleving, een uitkijktoren, een tentoonstelling in het oude stadhuis, fluisterboten van de Nierskade naar het Genneper Huys, het beleefbaar maken van de circumvallatielinie en het op een kunstzinnige manier zichtbaar maken van de vesting bij de brug/viaduct van de N271 over de Genneperhuisweg en de Niers. Over dit laatste onderdeel gaat deze kunstopdracht.

Omschrijving kunstopdracht

Met deze kunstopdracht wil de gemeente Gennep de cultuurhistorie van het Genneper Huys zichtbaar en beleefbaar maken door het viaduct van de N271 op een kunstzinnige manier vorm te geven.

Context 

De beleving van het Genneper Huys richt zich op de Tachtigjarige Oorlog. Dit thema zien we graag terug in het kunstwerk dat uiteindelijk aan/in het viaduct gerealiseerd zal worden. De nadruk ligt vooral op het (cultuur)historische verhaal van het Genneper Huys. Dit verhaal, samengesteld door het Limburgs Museum, kan worden opgevraagd bij de gemeente.

Kunst kan van bijzondere waarde zijn voor het project 'beleefbaar maken Genneper Huys'. Het draagt bij aan het tastbaar en zichtbaar maken van de geschiedenis. Daarnaast is het doel van dit kunstproject om de openbare ruimte te verfraaien.

Artistiek-inhoudelijk 

De kunstenaar (kan ook een collectief zijn) is vrij om invulling te geven aan de manier waarop de historie van het Genneper Huys tot de verbeelding wordt gebracht. Dit kan een muurschildering zijn of een kunstwerk aan de hand van licht of juist een interactief werk. Wij bieden de kunstenaar de ruimte om hier invulling aan te geven.

Randvoorwaarden

Er zijn enkele randvoorwaarden waar rekening mee gehouden dient te worden, namelijk:

  • Het betreft een permanent kunstwerk;
  • Het kunstwerk is vandalismebestendig waardoor ongewenste graffiti of bekrassing eenvoudig te verhelpen is;
  • Het kunstwerk dient de openbare ruimte te versterken en er wordt rekening gehouden met de omliggende omgeving;
  • Er dient draagvlak te zijn voor het kunstwerk in de naaste omgeving; 
  • De kunstuiting dient een openbaar karakter te hebben, voor iedereen toegankelijk te zijn en geen doelgroepen uit te sluiten; 
  • Het kunstwerk helpt de sociale veiligheid te bevorderen;
  • Het kunstwerk is infrastructureel en landschappelijk van aard.

Tijdsplanning

  • Deze kunstopdracht wordt breed uitgezet. Het is voor kunstenaars mogelijk om tot 1 maart een idee in te dienen. De gemeente Gennep zal in overleg met de ‘commissie voor kunst en cultuur in de openbare ruimte’ een keuze maken aan welke drie kunstenaars een opdracht tot het maken van een schetsontwerp wordt gedaan.
  • De beoogde deadline voor het indienen van het schetsontwerp is eind april 2024. Het vaststellen van de deadline verloopt in overleg met de gekozen kunstenaars.
  • We streven ernaar om in juni de opdracht definitief te verstrekken. Vanaf dit moment kan er een definitief ontwerp worden gemaakt. De gemeente Gennep zal dan een overeenkomst aangaan met de kunstenaar voor de realisatie van het project.
  • De realisatie van het kunstwerk zien wij graag in 2024. De exacte datum voor oplevering wordt in overleg met de kunstenaar vastgesteld. De duur van de uitvoeringsfase hangt volledig af van de complexiteit van het te realiseren ontwerp.

Inschrijfvergoeding

Partijen die worden uitgenodigd om een schetsontwerp te maken, maar de opdracht niet krijgen, ontvangen een inschrijfvergoeding van € 500,00 excl. BTW. De partij aan wie de opdracht uiteindelijk gegund wordt krijgt geen inschrijfvergoeding. 

Vergunningen

Er dient rekening gehouden te worden met de termijn voor de vergunningaanvraag. Afhankelijk van het type vergunning dat nodig is, kan de planning oplopen tot een half jaar. Hierover blijft de gemeente in gesprek met de kunstenaar.

Oplevering, beheer en eigendom 

Het betreft een permanent werk. Het juridisch eigendom gaat bij oplevering over van de kunstenaar naar de opdrachtgever. De kunstenaar stelt een plan op voor beheer. De afspraken hierover worden in overleg vastgesteld. 

Financiering 

We verzoeken de kunstenaar een begroting toe te voegen bij de inzending van het idee. Hierbij dient rekening gehouden te worden met onder andere: arbeid kunstenaar (indien kunstenaar fysieke uitvoering op zich neemt), communicatie, eventuele artistieke en/of technische begeleiding van de kunstenaar, vergunningen, bouwkundige voorzieningen, technisch onderzoek, transport, oplevering en beheer. Het budgetplafond is € 40.000,-.  

Aan te leveren documenten:

  • Globale ideeënschets of concept beschreven in één alinea tekst
  • Begroting
  • CV kunstenaar, inclusief portfolio

De genoemde documenten kunnen worden verzonden naar gemeente@gennep.nl, ter attentie van Val Caris, beleidsmedewerker Kunst en Cultuur.