Janneke en gemeente Gennep

Interview met Janneke, beleidsondersteuner Sociaal Domein  

Wat deed je voordat je bij de gemeente Gennep kwam werken? 

In maart 2023 ben ik begonnen bij de gemeente Gennep. Daarvoor heb ik anderhalf jaar bij de Radboud gewerkt als junior adviseur bij Acute Zorgregio Oost. Deze organisatie richt zich onder andere op de samenwerking tussen huisartsenposten, ambulancediensten en ziekenhuizen in regio Gelderland. Ondanks de interessante werkzaamheden, miste ik het directe resultaat van mijn werk. Ik zat veel in overleggen en focusgroepen, bijvoorbeeld met kinderartsen om protocollen bij te werken, maar ik had geen contact met patiƫnten. Ik wilde graag iets doen waarbij ik de resultaten van mijn werk terug kon zien.

En hoe kwam je toen in Gennep terecht?  

Ik heb een tijdje naar gemeentes gekeken in de omgeving, want ik wist al vrij snel dat ik bij een gemeente wilde werken. Lokaal bezig kunnen zijn en iets voor inwoners kunnen betekenen, dat wilde ik. Toen ik de vacature voor beleidsondersteuner zag, leek dat me ideaal. Het is een perfecte instapfunctie waarbij je goed kunt meekijken en bekend kunt worden met de gemeentelijke organisatie. Dus niet meteen in het diepe wordt gegooid, maar echt wordt meegenomen. Ik wist dat ik daar behoefte aan heb.

Hoe was de start bij de gemeente Gennep? 

Ik kwam in een warm bad terecht. Het informele en gezellige karakter van de organisatie voelde meteen goed. Iedereen kent elkaar, of je nu op de beneden- of bovenverdieping werkt. En ook managers en de gemeentesecretaris weten wie je bent. Dat maakt het allemaal heel persoonlijk.  

Mijn voorganger heeft mij nog anderhalve maand kunnen inwerken. In het begin komt er heel veel op je af en dan denk je wel eens: hoe ga ik dat allemaal onthouden en doen, maar dat komt vanzelf. Ik heb regelmatig afstemming met de beleidsadviseurs van het Sociaal Domein. Ik werk veel zelfstandig, maar heb dus ook altijd een sparringpartner. Voor mij heeft het werken in Gennep eigenlijk alleen maar voordelen. En ik zie ook resultaten van mijn werk terug. Dan denk ik: Dat speeltoestel is in de speeltuin geplaatst met behulp van mijn werk.

Waarom zouden trainees voor de gemeente Gennep moeten kiezen?  

Gennep is een kleinere gemeente waardoor je snel feeling krijgt met elke kern en wijk. Het centrum is prachtig, en het is er altijd levendig, ook door toeristen. Er zijn veel doorgroeimogelijkheden en je kunt zowel samenwerken met beleidsmedewerkers als zelfstandig projecten oppakken. Bovendien wordt er regelmatig gevraagd of je het naar je zin hebt en of je genoeg uitdaging hebt. Het is fijn om te weten dat iedereen openstaat voor jouw ontwikkeling.

Kun je de gemeente Gennep in drie woorden omschrijven?  

Informeel, gezellig en professioneel. 

Janneke voor het stadhuis