Hulp bij geldzaken en schulden

Algemeen

Heeft u meer uitgaven dan inkomsten? Heeft u schulden opgebouwd? En lukt het u niet om dit zelf of met behulp van uw netwerk op te lossen? Gemeente Gennep kan u helpen met de schulddienstverlening. De oorzaak van een schuld maakt niet uit. Samen met u zoeken we naar een oplossing voor uw schulden.

Hoe werkt het?

De adviezen en de begeleiding die u krijgt, zijn erop gericht dat uw inkomen en uitgaven in evenwicht zijn. Als met schuldeisers een minnelijke regeling wordt getroffen, dan is die normaal gesproken bedoeld om binnen 18 maanden schuldenvrij te worden.

Als schuldeisers onvoldoende meewerken aan het treffen van een regeling, kan de gemeente u helpen om bij de rechter een regeling te krijgen. De schulddienstverlening van gemeente Gennep is gratis.

Wat moet ik doen?

Aanmelden

U kunt zich aanmelden door het e-formulier schulden melding in te vullen. U kunt er ook voor kiezen om het formulier onderaan deze pagina te downloaden en in te vullen. Stuur het ingevulde formulier naar gemeente@gennep.nl, of lever het in bij de gemeente.

Na ontvangst wordt u binnen ongeveer 3 werkdagen gebeld of u ontvangt een email. U wordt uitgenodigd voor een aanmeldgesprek.

Als het niet lukt om het aanvraagformulier in te vullen, kunt u ook bellen met de gemeente via (0485) 49 41 41. U vraagt naar de schulddienstverlening. Zij maken dan met u een afspraak voor een aanmeldgesprek. In een aanmeldgesprek wordt bepaald of u in aanmerking kan komen voor de gemeentelijke schulddienstverlening of dat er eerst nog bepaalde stappen gezet moeten worden.

Voorwaarden aanvraag schulddienstverlening

  • U heeft een inkomen;
  • U heeft een vaste woon- of verblijfplaats in de gemeente Gennep.

Crisissituatie

Als er sprake is van een geplande ontruiming, afsluiting van energie of van water, is er sprake van een crisis. In dit geval kunt u direct telefonisch contact opnemen met gemeente Gennep via (0485) 49 41 41 voor een afspraak met de schulddienstverlener. Deze afspraak wordt binnen 3 werkdagen gepland, waarin wordt geprobeerd om de oorzaak van de crisis weg te nemen.

Als er geen datum gepland is voor ontruiming, afsluiting van energie of van water, is er geen sprake van een crisissituatie.

Schuldhulp voor ondernemers

Hebt u een eigen bedrijf? Dan kunt u schulddienstverlening vragen bij de gemeente, maar ook bij uw boekhouder, een advocaat, banken of het Instituut Midden en Kleinbedrijf. Ook kunt u bijstandsverlening voor zelfstandigen aanvragen.

Wat moet ik meenemen?

Bij een eerste aanmeldgesprek hoeft u enkel een identiteitsbewijs mee te nemen. Dit kan een paspoort, ID-kaart of rijbewijs zijn. Indien er na dit gesprek voor gekozen wordt om een intake of adviesgesprek te plannen, krijgt u een uitnodiging. In deze uitnodiging staat welke gegevens nodig zijn om inzicht te krijgen in uw financiële situatie.

Hoe lang duurt het?

Vraagt u schuldhulpverlening aan bij de gemeente? Dan krijgt u binnen 2 weken een aanmeldgesprek. In het geval van een crisissituatie krijgt u binnen 3 werkdagen een gesprek. Dat geldt als u uit uw woning dreigt gezet te worden en of uw energie of water afgesloten wordt.

Meestal bedenkt de schulddienstverlener een oplossing waarmee u in 18 maanden uw schulden aflost.