Hoogwater

Algemeen

Nederland krijgt steeds meer water te verwerken. Dat komt onder andere omdat we vaker te maken krijgen met hevige regenbuien. Dit maakt het moeilijker om pieken in de waterafvoer van beken en rivieren te verwerken. Als we geen actie ondernemen, groeit de kans op overstromingen.

Informatie over uw eigen situatie

Hoe veilig leeft u langs de Maas?

Ontdek het met de hoogwatercheck van Waterschap Limburg. Zo ziet u hoe hoog het water kan komen als het overstroomt. Vul uw postcode in op www.overstroomik.nl. Daar vindt u ook tips om u voor te bereiden op een overstroming.

Hevige regenbuien

Hevige regen kan ook problemen geven. Bent u goed voorbereid? Op www.wachtnietopwater.nl vindt u nuttige tips en adviezen.

De waterstand

Wilt u de actuele waterstanden weten? Dat kan met de app WaterstandLimburg. Hiermee ziet u de stand van het water in de Limburgse beken en de Maas direct op uw telefoon.

Bescherming tegen hoogwater

Verschillende organisaties beschermen ons land tegen hoogwater. Rijkswaterstaat, waterschappen, gemeenten en provincies werken samen voor sterke dijken, sluizen en waterkeringen. Niet alleen dijken worden versterkt, maar rivieren krijgen ook meer ruimte. Zo kan er meer water afgevoerd worden bij hoogwater. We proberen ook meer water in de bodem vast te houden. Dit vermindert grote pieken in het oppervlaktewater.

Hoogwater in de gemeente Gennep

Na de overstromingen van 1993 en 1995 in Limburg, zijn er flinke stappen gezet om de veiligheid langs de Maas en de Niers te verhogen. Door de aanleg van hoogwatergeulen en dijken is de kans op overstromingen aanzienlijk verminderd. Hoewel de kans op een grote overstroming nooit geheel uitgesloten kan worden, voldoen onze dijken nu aan de strengste veiligheidsnormen.

Momenteel is de kans op een overstroming langs de Maas en Niers één keer in de 250 jaar. In de toekomst wordt deze kans nog kleiner, namelijk 1 keer in de 300 jaar.

Lob van Gennep (Milsbeek, Ottersum, Ven-Zelderheide)

Binnen het project Lob van Gennep, het gebied tussen de Niers en Mook, werken we aan drie doelen:

  1. Betere bescherming: we versterken de bestaande dijken en leggen nieuwe aan. Zo verlagen we de kans op overstromingen in de Lob van Gennep tot 1 keer per 300 jaar.
  2. Verbeteren waterbergende werking: het gebied kan bij extreem hoogwater meer water opvangen. Dit helpt de waterstand stroomafwaarts, tot voorbij ‘s-Hertogenbosch, te verlagen.
  3. Ruimtelijke kwaliteit versterken: we versterken de ruimtelijke kwaliteit van het gebied. Tegelijk met betere hoogwaterbescherming maken we het gebied ook aantrekkelijker en vergroten we de gebruikswaarde.

De maatregelen worden in 2027 gerealiseerd.  Meer weten? Kijk dan op www.lobvangennep.nl.

Gennep en Heijen

In 2028 start Waterschap Limburg met nieuwe plannen om de kernen van Gennep en Heijen beter te beschermen tegen hoogwater. Net zoals in Lob van Gennep, wordt ook daar de overstromingskans 1 keer per 300 jaar.

Rampbestrijdingsplan Hoogwater Limburg 2022-2025

De geschiedenis van overstromingen langs de Maas, en ook de gebeurtenissen in 2021, toont de urgentie aan voor effectieve rampbestrijdingsplannen. Het Rampbestrijdingsplan Hoogwater Limburg 2022-2025 (RBP) is opgesteld in samenwerking met de Veiligheidsregio. Deze vindt u hier.

Lokale aanpak

De gemeenten Gennep en Mook en Middelaar spelen een belangrijke rol in de uitwerking van dit plan op lokaal niveau. Zij zorgen dat alle draaiboeken paraat zijn voor het geval evacuatie noodzakelijk is.