Genneper Huys beleefbaar maken

Algemeen

Gemeente Gennep werkt samen met Staatsbosbeheer, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en provincie Limburg aan de consolidatie van het Genneper Huys. Na het tegengaan van het afkalven van de ruïne, is de volgende opgave het beleefbaar maken van het Genneper Huys.

Doel van het project

Het project heeft als doel:

  • de rijke geschiedenis tot leven te brengen voor inwoners van en bezoekers aan onze gemeente
  • dé toeristische trekker van de gemeente Gennep te worden en zo het toeristisch recreatief profiel van de gemeente Gennep te versterken
  • de leefbaarheid in (het centrum van) Gennep te behouden en te vergroten

Het verhaal van het Genneper Huys wordt een rode draad door de hele gemeente door het combineren van belevingselementen, de mogelijkheid die het water ons biedt en fiets- en wandelmogelijkheden. Kortom, we maken een ketting door parels te verbinden en door ondernemers te betrekken.

Planning

In 2019 organiseerden we een inspiratie-atelier met alle belanghebbende partijen, waaronder Museum Het Petershuis, de RCE, Staatsbosbeheer, de Provincie Limburg, Rijkswaterstaat, maar ook lokale belangengroepen en ondernemers zoals het Platform Cultuurhistorie Maas en Niers en Teunesen Zand en Grint. Hier werd het belang van de consolidatie en de mogelijkheden voor het beleefbaar maken van het Genneper Huys onderstreept. We zijn in overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Staatsbosbeheer om deze plannen te concretiseren. Zo’n inspiratie-atelier zal een vervolg krijgen om belanghebbenden, waaronder inwoners en ondernemers om inbreng te vragen en ze te betrekken bij de plannen. 

In september 2021 is er een archeologisch proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat er nog fundering aanwezig is van 17-eeuwse verdedigingswerken. De resultaten van dit onderzoek vormen de basis voor de consolidatie- en restauratieopgave. Bekijk hieronder een video over het archeologisch onderzoek.

Archeologisch onderzoek bij het Genneper Huys

Ondertussen werken we verder aan de plannen voor het beleefbaar maken van het Genneper Huys, waaronder een uitkijktoren, tentoonstelling en fluisterbootjes. Zo combineren we belevingselementen, de mogelijkheid die het water ons biedt en fiets- en wandelmogelijkheden. Hiermee maken we de imposante geschiedenis van Gennep zichtbaar en komt het indrukwekkende verhaal van de Gennepse vesting tot leven.

Op vrijdag 27 oktober hebben de gemeente Gennep en het Limburgs Museum officieel de handen ineengeslagen om in het hart van Gennep een permanente tentoonstelling te creëren rondom het Genneper Huys. De focus ligt op het jaar 1641, toen Gennep belegerd werd door Frederik Hendrik tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Eind 2024 gaat de tentoonstelling open. Lees hier meer over in het nieuwsbericht

Impressie Genneper Huys

Kunstopdracht

In de nabijheid van het Genneper Huys ligt een viaduct van de N271, welke de Genneperhuisweg en de rivier de Niers kruist. Deze is sober en niet verwelkomend. De gemeente Gennep ziet graag dat het viaduct een mooie entree naar het Genneper Huys wordt. Hiervoor zet de gemeente  een kunstopdracht uit. Het uitgangspunt is dat er aan het viaduct van de N271 een kunstzinnige invulling wordt gegeven, waarbij de focus ligt op het (cultuur)historische verhaal van het Genneper Huys ten tijde van de Tachtigjarige oorlog. Lees hier meer informatie over de kunstopdracht (link: www.gennep.nl/genneper-huys-kunstopdracht).