Vernieuwde fietsroute 'Duits Lijntje' laat je de historie van een Europese spoorlijn beleven

Foto: Björn Snelders / Brabant Partners - Vanaf maandag 14 juli kunnen fietsers de rijke geschiedenis van het ‘Duits Lijntje’ zelf ervaren via een gloednieuwe themaroute. Deze bijzondere spoorlijn verbond vanaf 1873 de steden Londen, Berlijn en zelfs Sint-Petersburg met elkaar via Noordoost-Brabant. Over dit spoor vervoerde de trein mensen, post en goederen en bracht zo de wereld dichter naar deze regio. De nieuwe fietsroute is ontwikkeld in samenwerking met de gemeenten Boxtel, Meierijstad, Maashorst, Land van Cuijk, Gennep en het Routebureau van Brabant Partners.

De snelle treinverbinding van toen zorgde voor groei in de dorpen langs de spoorlijn. Hoewel de laatste trein in 2004 vertrok, zijn de verhalen nog steeds zichtbaar in het Brabantse landschap. In drie sfeervolle dagtochten van 25 tot 35 kilometer fiets je langs oude spoorlijnen, monumentale stationsgebouwen, verborgen bruggen, wachthuizen en groene plekken in Brabant en Limburg. 
Met elke pedaalslag ontdek je een nieuw hoofdstuk van het spoor dat ooit Europa met Brabant verbond. Je ontdekt via deze route niet alleen hoe het Duits Lijntje goederen en passagiers vervoerde, maar ook geschiedenis schreef.

Dagetappe 1: Boxtel – Veghel (ca. 30 km)

De route begint in Boxtel, waar fietsers meteen worden ondergedompeld in spoorhistorie. Op het Boxteler Baanplein en bij het oude station voel je de internationale allure van weleer. Al snel voert de tocht over een fiets- en wandelbrug naast de monumentale spoorbrug over de Dommel. De route vervolgt richting Liempde, met zijn charmante voormalige station. Rond Schijndel hoor je verhalen over smokkel en oorlog en op de Vlagheide staat een monument voor het geallieerde vliegveld uit 1944. In Veghel getuigen oude wachthuizen, een spoorhaven en een graanlospunt van de bedrijvigheid die ooit langs het spoor bloeide. Een bijzondere route langs bebouwing en door Het Groene Woud, vol boeiende verhalen. 

Dagetappe 2: Veghel – Mill (ca. 26 km)

De tweede etappe voert over monumentale spoorbruggen en langs sporen van Veghels industriële verleden, zoals een oude locomotief en de natuurtuin ’t Bundertje. Via Uden passeren fietsers voormalige wachthuizen, nu vaak omgebouwd tot woningen of B&B’s. Een speeltuin op een voormalig spoorterrein herinnert aan het verdwenen station. In Mill wordt het verleden rauwer: bij een monument zie je waar in 1940 een Duitse pantsertrein ontspoorde. De etappe eindigt bij een oude spoorbrug over de Raam.

Dagetappe 3: Mill – Gennep (ca. 36 km)

Deze etappe gaat door het groen langs het oude spoorpad. In Haps en Beugen zijn nog resten van stations en seinpalen te vinden. In Gennep, het hart van het Duits Lijntje, bezoek je Museum Het Petershuis en de Martinustoren. De originele stoomlocomotief ‘Blauwe Brabander’ staat hier trots tentoongesteld. De Maasbrug en de zwarte locomotief LOC ’94 vormen het symbolische einde van deze bijzondere reis.

Praktisch

De Duits Lijntje-fietsroute bestaat uit drie dagetappes van 25 tot 35 kilometer. De route volgt het fietsknooppuntennetwerk met wit-groene bordjes die je van knooppunt naar knooppunt brengen. 
Het knooppuntennetwerk in Noord-Brabant en Limburg is onderdeel van een landelijk systeem en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Onderweg zijn er genoeg plekken om te pauzeren voor een hapje of drankje. Meer informatie en GPX-bestanden vind je op: visitbrabant.com/duitslijntje

Over het Duits Lijntje

Tussen 1873 en het midden van de 20e eeuw was het Duits Lijntje een belangrijke spoorlijn tussen Nederland en Duitsland. Via Boxtel reisden mensen en goederen van Londen naar Berlijn en zelfs tot Sint-Petersburg. Deze spoorlijn bracht niet alleen verkeer, maar ook veel verhalen en geschiedenis met zich mee.
Nu, meer dan 150 jaar later, is het oude spoorpad een bijzondere fietsroute vol herinneringen. De route loopt door vier Brabantse gemeentes en één Limburgse, en gaat daarna verder Duitsland in.