Geveltuin

Meer planten en bloemen in de straat is gezellig en gezond. Een geveltuintje zorgt voor verkoeling omdat het minder warmte vasthoudt dan tegels of beton. Bovendien kan bij een hevige regenbui meer water in de grond zakken. Dat is goed voor planten en er is minder kans op een overbelast riool. Een geveltuin is ook fijn voor vogels en insecten. Die vinden in een geveltuin voedsel en een schuilplaats. Heeft u geen voortuin maar wilt u graag uw straat wat groener maken? Dan kan een geveltuin een goede oplossing zijn.

Wat is een geveltuin?

Een geveltuin is een strook begroeiing gelegen in de openbare ruimte aan de gevel van een woning. De tuin wordt onderhouden door bewoners. De geveltuin blijft echter altijd onderdeel van de openbare ruimte en in eigendom van de gemeente.

Gemeente legt een geveltuintje voor u aan

Ieder jaar hebben wij een budget voor de aanleg van ongeveer 20 geveltuinen. Per aanvraag wordt gekeken of aan de basisregels wordt voldaan. Aanvragers ontvangen hierover bericht. Bij een positieve beoordeling laat de gemeente in 1 à 2 rondes per jaar (voorjaar / najaar) de plantvakken voor geveltuinen door een professionele partij aanleggen. Bewoners zorgen daarna zelf voor de aanschaf van planten en het onderhoud.  Indien de belangstelling zeer groot is, wordt de aanmelding in een volgende aanlegronde meegenomen.  

Interesse in een geveltuin, vraag dan een geveltuintje aan via email groenergennep@gennep.nl of via het formulier.

Basisregels voor een geveltuin

Benieuwd of voor uw woning een geveltuin mogelijk is? Lees dan vooraf deze basisregels.

  1. De geveltuin mag geen hinder opleveren voor gebruikers van de openbare ruimte.
  2. Er moet minimaal 120 cm ruimte overblijven tussen de geveltuin en de stoeprand of een ander obstakel (paaltje, boom, fietsenrek en dergelijke).
  3. De toegestane maat van de geveltuin, gerekend vanaf de gevel is maximaal 45 cm (dat is ca. 1,5 tegel van 30x30cm of 2 tegels van 20x20 cm). De maximale toegestane lengte van een geveltuin is gelijk aan de gevel van de woning. 
  4. De toegestane graafdiepte is 30 cm. Eventuele kabels en leidingen mogen niet beschadigd of verplaatst worden.
  5. Er wordt een verlaagde kantopsluiting/ opsluitband gemaakt, zodat de overgebleven bestrating op zijn plek blijft liggen en (regen)water richting de geveltuin kan stromen. Het plantvak voor de geveltuin wordt afgewerkt met tuinaarde.
  6. Wanneer de aanvrager geen eigenaar van de woning is, is schriftelijke toestemming van de verhuurder vereist, zeker wanneer er een groeibegeleidingssysteem aan de gevel wordt gemaakt of wanneer zelf-hechtende klimplanten worden gebruikt.
  7. Geveltuinen bij monumentale panden:
    o Wanneer een woning op de monumentenlijst staat is een advies van de monumentencommissie leidend.
    o Het is niet toegestaan klimplanten bij een monumentaal pand te gebruiken.
  8. De aanvrager is verantwoordelijk voor het aanbrengen van passende beplanting en beheer en onderhoud van de geveltuin.
  9. Het is niet toegestaan om:
    o beplanting aan te planten die diep wortelt of over de stoep gaat hangen; 
    o giftige of erg stekelige planten aan te planten;
    o bomen of grote struiken te planten;
    o hekjes, muurtjes, reclame-uitingen en dergelijke te plaatsen.
  10. Het geveltuintje blijft onderdeel van de openbare ruimte en in eigendom van de gemeente. Bij werkzaamheden aan straten, stoepen, kabels en leidingen kan het zijn dat de geveltuin in de weg ligt. De gemeente probeert de geveltuin te behouden indien dat mogelijk is.
  11. Bij overlast of hinder, of onvoldoende onderhoud, kan de gemeente de geveltuin verwijderen en de stoep herstellen.
  12. Wanneer de bewoner verhuist, dan moet de volgende bewoner de verantwoordelijkheid voor de geveltuin overnemen. Als dat niet kan wordt de geveltuin verwijderd.