Bouwen en verbouwen

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Dit betekent een aantal veranderingen voor uw bouwplannen.

Als het gaat om een eenvoudig plan, zoals het plaatsen van een dakkapel, zonnepanelen op uw dak of een andere kleine verbouwing, kunt u een vergunningscheck uitvoeren via het nieuwe Omgevingsloket. Dit loket is sinds 1 januari beschikbaar op Omgevingswet.overheid.nl

Eerst meer weten over de omgevingswet neem dan een kijkje op: aandeslagmetdeomgevingswet.nl/c/

Verken uw idee 

Voor complexere plannen, zoals de bouw van een woning of een wijziging van de bestemming van een perceel, raden wij aan contact op te nemen met de gemeente door een email te sturen naar omgevingsloket@gennep.nl en om in de email uw plannen toe te lichten. Wij kunnen u adviseren over de beste manier om het initiatief met ons te verkennen of om direct een aanvraag in te dienen.

Conceptverzoek 

Op het Omgevingsloket kunt u ook de vergunningsaanvraag indienen. Na het doorlopen van alle vragen krijgt u aan het einde de mogelijkheid om een definitieve aanvraag te doen of een conceptverzoek in te dienen.

Twijfelt u over de haalbaarheid van uw plan of project? Of wilt u laten controleren of u de juiste informatie heeft ingevuld voordat u het verzoek definitief indient? Dien uw verzoek dan eerst in als conceptverzoek. Dit heeft de volgende voordelen:

  • u komt erachter of u uw verzoek goed heeft ingevuld
  • u bespreekt welke informatie u eventueel nog moet aanleveren
  • u voorkomt onnodige vertraging van het definitieve verzoek

Bij elk verzoek ziet u of het mogelijk is om een conceptverzoek in te dienen. Als u er niet uitkomt, stuurt u dan een email naar omgevingsloket@gennep.nl.

Aan het indienen van een verzoek zijn legeskosten verbonden. 

Participatie  

De gemeente Gennep hecht veel belang aan participatie bij uw plannen en  initiatieven. Meer informatie hierover vindt op onze pagina over participatie www.gennep.nl/participatie.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Op 1 januari 2024 is niet alleen de Omgevingswet in werking getreden, maar ook de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Het doel van deze nieuwe wet is om de bouwkwaliteit en de controle hierop te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een goede brandveiligheid. Nu controleert de gemeente bouwplannen vooraf en controleert de gemeente of de uitvoering klopt met de verleende vergunning. Onder de Wkb zorgen partijen in de bouw zelf voor het voldoen aan de technische regels. Dit wordt gecontroleerd door kwaliteitsborgers. Dit zijn onafhankelijke controleurs. Op deze manier zorgen we ervoor dat bouwers zich aan de geldende regels houden en kwalitatief goede gebouwen ontwikkelen. 

De Wkb geldt in eerste instantie alleen voor bouwwerken met een laag risico (Gevolgklasse 1). Het gaat dan om woningen en eenvoudige bedrijfsgebouwen. Meer informatie vindt u in de brochure.