Tweede ontbijtsessie rondom uitdagingen op de arbeidsmarkt

Na de eerste editie in november, was het donderdag 16 december tijd voor een tweede ontbijtsessie rondom uitdagingen op de arbeidsmarkt. De focus tijdens deze digitale bijeenkomst lag dit keer op interactie tussen ondernemers, onderwijs en overheid. Met als doel gezamenlijk tot oplossingen te komen. De problemen die het meest leven, zijn het vinden en binden van gekwalificeerde medewerkers, het succesvol opleiden en inzetten van zij-instromers en het aantrekken van jongeren.

De tweede ontbijtsessie werd wederom begonnen met een aantal sprekers om de aanwezigen te inspireren. Marc Paulissen, van WAA groep, vertelde over de enorme kansen die er liggen bij de doelgroep van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De moraal van zijn verhaal was om je oprecht open te stellen voor deze groep. De tweede spreker was een ervaringsdeskundige, die na een lang ziektetraject weer zijn plek heeft gevonden op de arbeidsmarkt. Met behulp van stichting Intos is hij aan de slag kunnen gaan, waarna hij uiteindelijk stappen heeft kunnen zetten tot een volwaardige baan bij een taxibedrijf. Zijn verhaal maakte veel los bij de aanwezigen die hun bewondering uitspraken.

Initiatieven

De mooie betogen van de twee sprekers legden een goede basis voor het hoofddoel van de ochtend: veel interactie om tot oplossingen te komen voor problemen op de arbeidsmarkt. Een van de ideeën die uit de sessie voortvloeide, is een banenstagemarkt. Voor werkzoekenden, maar ook voor mensen die zich oriënteren op ander werk en jongeren. Het tweede initiatief is een zogenoemde Werkervaring Carrousel. Dit is een poule waarbij bedrijven, die openstaan voor het aanbieden van werkervaringsplekken of meeloopdagen voor medewerkers van een ander bedrijf, zich kunnen aansluiten. Zo kunnen werknemers op een laagdrempelige manier kennismaken met ander werk en een succesvolle switch maken. Nog een ander initiatief is het houden van kennissessies over de arbeidsmarkt in samenwerking met de Industriële Kring en het talentenbureau. Diverse aanwezigen gaven aan een bijdrage te willen leveren aan de initiatieven.

Derde sessie

In het voorjaar van 2022 wordt een derde sessie georganiseerd, waarbij de stand van zaken van de nieuw bedachte samenwerkingsinitiatieven kan worden besproken. 
 

Lees hieronder het nieuwsbericht dat we plaatsten op dinsdag 30 november, naar aanleiding van de eerste ontbijtsessie.

Gennepse ondernemers en instellingen steken koppen bijeen tegen uitdagingen arbeidsmarkt

De coronacrisis zorgt economisch gezien voor roerige tijden. Na een periode van hoge werkeloosheid is er op dit moment sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Ondernemers krijgen hun vacatures niet gevuld. Gemeente Gennep organiseerde daarom een ontbijtsessie waarbij ondernemers, zorginstellingen en het onderwijs samenkwamen. De ontbijtsessie is een tweedelig evenement met als doel gezamenlijk tot oplossingen te komen voor de uitdagingen op de arbeidsmarkt.

Op dinsdag 23 november werd de eerste digitale ontbijtsessie georganiseerd. Aanwezig waren ondernemers en afgevaardigden van zorg- en onderwijsinstellingen uit de regio. In totaal sloten ruim veertig mensen aan. Zij werden toegesproken door voormalig TEDx-spreker, Jan Scheele, die de rol van presentator op zich nam. Scheele startte de ochtend door kort in gesprek te gaan met wethouders Janine van Hulsteijn en Rob Janssen over hun inzet voor de Gennepse economie.

Ook waren er sprekers uitgenodigd, die een aantal speerpunten meegaven. De eerste spreker, Jeroen de Quillettes van het UWV, onderstreepte het belang van het hebben van een open instelling bij het zoeken naar werknemers. Bijvoorbeeld voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. De tweede spreker, Frank van Gool van uitzendbureau OTTO Work Force, adviseerde de focus te leggen op arbeidsmigranten, ofwel internationale werknemers.

Als laatste lichtte Eric de Maeyer, beleidsadviseur bij de gemeente Gennep, de aanwezigen in over kansrijke projecten die momenteel al in de regio zijn uitgezet. Dit om de groep te inspireren tot het bedenken van hun eigen initiatieven. De mogelijkheid hiertoe krijgen zij tijdens de volgende sessie, die staat gepland op donderdag 16 december.