Natuur(gebieden)

Gennep wordt omringd door afwisselende landschappen met een bijzondere, gevarieerde natuur. In het noorden domineren de bossen van het imposante Reichswald, naar het oosten loopt het lieflijke Niersdal, in het zuiden vinden we beboste stuifduinen en het bijzondere Maasheggenlandschap, terwijl westelijk van Gennep de stoere Maas geduldig noordwaarts stroomt. Al deze natuur biedt volop mogelijkheden voor wandelaars en fietsers, maar bijvoorbeeld ook voor het maken van kanotochten over de Niers.

  • Ooievaars op het stadhuis

    Al een aantal jaren bivakkeren er ooievaars bovenop het historisch stadhuis aan de Markt van Gennep. Het nest ligt mooi hoog en vlakbij een waterrijk natuurgebied met voldoende voedsel. Vaak overwinteren ze ook in Gennep. In het voorjaar broeden ze, waarna gemiddeld drie jongen uitvliegen. Deze jongen worden ieder jaar, wanneer ze ongeveer zes weken oud zijn, geringd, zodat ze te traceren blijven.

  • Sint Jansberg

    De Sint Jansberg ligt tussen De Mookerheide en het Duitse Reichswald. Maak een boswandeling door het grootste kastanjebos van Nederland, geniet van het uitzicht op de heuvels, de vele soorten bomen, roofvogels, uilen en dassen.

Archief