Raadslid aan het woord: Oorlog en rede

Twee jaar lang werd ons leven gedomineerd door corona. In eerste instantie leek het allemaal nog wel mee te vallen, maar toen ging alles dicht. Na enkele weken kwamen de tegenstellingen. Velen vonden de maatregelen overtrokken. Ondernemers waren bang dat ze hun bedrijf moesten sluiten. Personeel in de zorg maakte vele overuren om COVID-patiënten te verplegen.

Er is sowieso een tekort aan zorgpersoneel en corona maakte dit probleem alleen maar meer zichtbaar. We klapten onze handen stuk voor hen. Maar in de Tweede Kamer liepen volksvertegenwoordigers weg toen er gestemd moest worden voor hogere lonen in de zorg. Inmiddels klappen we niet meer voor de zorg. Het is weer normaal geworden dat de medewerkers in de zorg overuren maken. Dat komt mede doordat de lonen achterblijven.

Wanneer er keuzes gemaakt worden, zijn er altijd voor- en tegenstanders, of het nu over de zorg, corona, wonen of het klimaat gaat. Er worden dus ook altijd mensen teleurgesteld. Afgelopen weken werden we geconfronteerd met een dictator die zonder respect een land binnenvalt en hierbij veel geweld gebruikt. De meesten hadden dit niet verwacht. Het is lang geleden dat we een oorlog op Europese bodem hebben gehad. Dagelijks zien we de inwoners vluchten en al hun bezittingen achterlaten. Wij in Nederland staan klaar om deze mensen op te vangen. Een ruimhartig gebaar dat wij als Nederlanders maken. Maar wanneer komt het moment van de tegenstellingen?

Tegenstellingen zullen er altijd zijn. Om deze in goede banen te leiden hebben wij een democratie waarbij we de vrijheid hebben om onze mening te uiten. Verkiezingen zijn het toppunt van de democratie. Hier moeten we in vrijheid gebruik van maken, dus ik hoop dat u bent gaan stemmen. Dan deed u dat ook voor de Europeanen die nu op de vlucht zijn.

Hendrik-Jan van Essen, SP
h.vanessen@gennep.nl