Raadslid aan het woord: Jong in de raad

Toen ik me eind december aansloot bij ELsss had ik niet verwacht dat we in de coalitie zouden komen. En ik had zeker ook niet durven dromen dat ik enkele maanden later de inwoners van de gemeente mag vertegenwoordigen als raadslid. Een mooie uitdaging, die ik overigens zonder enige ervaring, maar graag met beide handen aangrijp.

Waar het raadslidmaatschap voor mijzelf een persoonlijke uitdaging is, hebben we op lokaal niveau ook zeker nog de nodige hobbels te trotseren. We willen stappen gaan zetten in het bouwen van woningen. Verder hoop ik dat we goede slagen kunnen maken in vergroening en de energietransitie.

Er is dus genoeg werk aan de winkel. Dat heb ik tot nu toe al gemerkt. Ik merk ook dat ik nu op een andere manier naar het nieuws kijk. En juist dat nieuws maakt me wel bezorgd. Door de coronapandemie en het conflict in Oekraïne staan we voor de volgende uitdagingen. Crisis wordt op crisis gestapeld en dat test misschien wel onze veerkracht.

Zo voelen we het meeste al in onze portemonnee. Alles wordt namelijk door schaarste duurder. Dit zien we bijvoorbeeld bij het doen van de dagelijkse boodschappen. Daarnaast vergaat helaas voor de meeste huishoudens het lachen al snel op het moment dat ze de energierekening zien. En verder lees ik steeds vaker dat het elektriciteitsnet voller begint te raken. Ook daar is schaarste: aan capaciteit. Ik vraag me af of we straks nog wel eenvoudig onze opgewekte stroom kwijt kunnen. Misschien wordt het eens tijd dat batterijen betaalbaarder worden om deze stroom op te slaan.

Hopelijk kunnen we zonder veel tegenslagen de uitdagingen in onze mooie gemeente trotseren. En kunnen we over vier jaar als gemeenteraad met een goed gevoel terugkijken. Wetende dat we onze mooie gemeente nog mooier achterlaten.

Andy Meerwaldt, ELsss
a.meerwaldt@gennep.nl