Raadslid aan het woord: Geef evenementen de ruimte

Gennep is een gezellige, gastvrije en bruisende gemeente. Met een sterk verenigingsleven, uiteenlopend van carnavalsclub tot buurtvereniging en van georganiseerde sport tot wandelgroep. Dat betekent ook dat er veel activiteiten en evenementen georganiseerd worden in Gennep, waarbij de gemeente dan verantwoordelijk is voor het verlenen van een vergunning.

In het verleden was er geen evenementenbeleid, maar na klachten van omwonenden van de Markt moest dit er helaas wel komen. Dat beleid wringt af en toe wel met de wensen van de evenementenorganisatoren. Zo moet een evenement voor 14 november worden aangemeld om plaats te krijgen op de evenementenkalender van volgend jaar. Dit vind ik veel te laat in het jaar. Want als het lang onduidelijk blijft of jouw evenement een plaatsje op de kalender heeft gekregen kun je als organisator nog geen bier, muziek of een feesttent reserveren. Dat is ontzettend lastig voor de initiatiefnemers, nog even los van de evenementenvergunning die dan ook nog aangevraagd moet worden. Als ergens in de komende maanden het evenementenbeleid wordt besproken en geëvalueerd, zal ik hier namens de VVD zeker aandacht voor vragen.

Een ander aandachtspunt in het evenementenbeleid, is de beperking van het aantal evenementen, dat op bepaalde locaties mag plaatsvinden. Denk daarbij aan de Markt in Gennep en het Raadshuisplein in Ottersum. Vooral de Markt in Gennep is wat mij betreft bij uitstek de plaats waar een evenement thuis hoort. Natuurlijk moet je rekening houden met omwonenden en de overlast voor de bewoners tot een minimum beperken. Maar wonen op zo’n karakteristieke locatie betekent ook wonen te midden van de gezelligheid. Gezelligheid op een centrale plek in onze gezellige gemeente.

Het college, de raad en onze ambtenaren zijn verantwoordelijk voor het evenementenbeleid en daardoor dus ook indirect verantwoordelijk voor de gezelligheid. Wat mij betreft is dat zo ruim mogelijk! Het wordt tijd om het evenementenbeleid op korte termijn te evalueren.

Beppie Bosten, VVD
b.bosten@gennep.nl