Maatregelen

Algemeen

Inleiding

De Nederlandse regering heeft diverse maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden. De maatregelen zijn gebaseerd op advies van het RIVM en worden regelmatig aangevuld en vertaald naar een regionale noodverordening. 

Wilt u weten welke maatregelen in het Duitse grensgebied Nordrhein-Westfalen gelden? Kijk dan op de website van Euregio. Daar staan de maatregelen in het Nederlands uitgelegd. Op de website van GrensInfoPunten vindt u alle informatie over werken, wonen en studeren in Duitsland en Nederland.

16 februari 2022: alles kan weer open

Het aantal coronabesmettingen is hoog, veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine. Ondanks de hoge besmettingscijfers, blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. Dus Nederland gaat weer open.

Lees meer

26 januari 2022: opnieuw versoepelingen

De meeste locaties in ons land gaan woensdag 26 januari weer open onder voorwaarden. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf morgen dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar.

Lees meer

17 januari 2022: versoepelingen

Voor sport, beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje.

Lees meer

29 november 2021: avondlockdown

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) door, maar wel met aanvullende regels. In de avond is bijna alles gesloten.

Lees meer

15 november 2021: opnieuw strengere maatregelen

Het kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Om elkaar, en vooral de kwetsbare mensen in onze samenleving, beter te beschermen tegen de sterk toegenomen aanwezigheid van het virus, gelden er sinds 13 november aanvullende maatregelen. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld.

Lees meer

3 november 2021: nieuwe maatregelen

Het aantal coronabesmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Om ervoor te zorgen dat we iedereen goede zorg kunnen blijven bieden en de kwetsbaren in de samenleving beschermen tegen de toegenomen aanwezigheid van het coronavirus, neemt het kabinet extra maatregelen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. 

Lees meer

15 september 2021: de 1,5 meter verdwijnt

Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel. Vanaf 25 september kunnen we daarom weer zonder de verplichte 1,5 meter maatregel.

Lees meer

12 juli 2021: nieuwe maatregelen

Het aantal coronabesmettingen stijgt sneller dan verwacht. Dat zorgt voor een onzekere zomer. Daarom gelden van 10 juli 6.00 uur ’s ochtends tot en met 13 augustus uit voorzorg extra maatregelen.

Lees meer

26 juni 2021: grote stap in het openingsplan

Het vaccineren tegen corona gaat hard en de besmettingscijfers dalen snel. Daarom gelden er sinds zaterdag 26 juni een stuk minder maatregelen.

Lees meer

31 mei 2021: stap 3 in het openingsplan

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten. Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer bezoekers. 

Lees meer

12 mei 2021: mogelijk tweede stap in openingsplan

Het aantal ziekenhuisopnames neemt iets af en er zijn steeds meer mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Als de cijfers het toelaten, wordt op 19 mei de tweede stap van het openingsplan gezet.

Lees meer

21 april 2021: voorzichtige versoepelingen

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

Lees meer

14 april 2021: geen versoepelingen, wel een openingsplan

De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt.

Lees meer

6 april 2021: Duitsland wijst Nederland aan als hoogrisicogebied

De Duitse regering heeft Nederland aangewezen als hoogrisicogebied. Dit heeft consequenties voor het grensverkeer, met extra test- en aanmeldeisen. De maatregelen treden in de nacht van maandag 5 april op dinsdag 6 april om 00.01 uur in werking.

Lees meer