Lokale partijen
Nu er in onze gemeente een tweede partij met het woord 'lokaal' in de naam bij is gekomen, vroeg ik me af wat dat eigenlijk betekent. Lokaal. Ben je lokaler als je het benoemt? Is een partij met banden in Den Haag wel of niet lokaal in haar eigen gemeente? En hoe bepaal je dat? Ik heb hierover met verschillende inwoners gesproken. Men verschilde niet zo veel van mening.
Inwoners verwachten van raadsleden dat ze luisteren, ook naar inwoners die een andere mening hebben dan zijzelf. Wat steeds terugkwam in de gesprekken was dat raadsleden het er vaak over hadden dat inwoners meer moeten participeren, dat er te weinig vrijwilligers zijn, en dat men in de buurten voor elkaar moet zorgen. Maar moeten raadsleden daarin geen voorbeeld geven? Inwoners mogen ook aan hen vragen wat zij betekenen voor de gemeenschap.
Zelf ben ik al mijn hele volwassen leven een enthousiaste vrijwilliger, omdat ik iets wil betekenen voor de gemeenschap, maar ook omdat ik het hartstikke leuk vind. Je leert veel, bouwt een netwerk op, en je krijgt veel voldoening van je taken. Of het nu biertjes tappen in de kantine van SV Milsbeek is, in de medezeggenschapsraad van scholen zitten, of mijn werk voor Vluchtelingenzorg Gennep betreft. Veel van mijn informatie over zaken die gebeuren in de gemeente krijg ik via mijn vrijwilligerstaken. Ja, je hoort nog eens iets!
Bij D66 Gennep zijn al onze (burger)raadsleden hartstikke lokaal en betrokken bij onze lokale verenigingen, stichtingen en clubs, waardoor ze goed weten wat er speelt. Ook gaan we bij projecten die een impact hebben op de omgeving huis aan huis langs. Zo gaan we in gesprek met bewoners, ongeacht hun politieke voorkeur. Wat ons betreft mag iedere politieke partij die midden in de lokale samenleving staat zichzelf 'lokaal' noemen. Wat vind jij?
Anke Sonnemans D66
a.sonnemans@gennep.nl