Sluit venster x

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus te beperken, vindt onze dienstverlening aan de balies uitsluitend op afspraak plaats. We vragen u om zoveel mogelijk digitaal te regelen. Kijk voor meer informatie over onze maatregelen rondom het coronavirus op gennep.nl/corona.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorgers zorgen langdurig (langer dan drie maanden en gemiddeld minstens acht uur per week) en onbetaald voor een naaste met een ziekte of beperking. Zij doen dit, omdat zij een persoonlijke band hebben met de persoon voor wie zij zorgen. Een mantelzorger is meestal een partner, kind, vader of moeder, een ander familielid, vriend of kennis.

Wat een mantelzorger precies doet, is bij iedereen anders. Het kan bestaan uit huishoudelijke hulp, toezicht en gezelschap, begeleiding bij het vervoer of de administratie. Maar er zijn ook mantelzorgers die helpen bij het douchen, aankleden en naar de wc gaan.

Meer informatie vindt u op:

Verschil met vrijwilligers

Mantelzorg is niet hetzelfde als vrijwilligerswerk. Mantelzorg overkomt je, omdat je een persoonlijke band hebt met de persoon die de zorg nodig heeft. Daar kun je ook niet zomaar mee stoppen. Wanneer een vrijwilliger start, is er vaak (nog) geen emotionele band. De vrijwilliger kan zelf kiezen om te stoppen met vrijwilligerswerk wanneer het te zwaar wordt.

Verschil met 'gebruikelijke zorg'

Mantelzorg is meer dan gebruikelijke zorg, zoals de alledaagse zorg van (groot)ouders voor een (gezond) kind, of korte tijd hulp geven aan een zieke partner. Mantelzorg kun je tot 24 uur per dag zijn en voor een langere periode.