Sluit venster x

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus te beperken, vindt onze dienstverlening aan de balies uitsluitend op afspraak plaats. We vragen u om zoveel mogelijk digitaal te regelen. Kijk voor meer informatie over onze maatregelen rondom het coronavirus op gennep.nl/corona.

Tozo: financiële steun voor ondernemers snel geregeld (24-07-2020)

Met de versoepelingen van de afgelopen weken is het sociale leven langzaam weer op gang gekomen. Het is weer drukker op straat, in de winkels en op de terrassen. Toch zal menigeen de gevolgen van de coronacrisis nog lang voelen; ondernemers vooral financieel. Nadat het kabinet op 18 maart de Tozo-regeling instelde, startte Gennep  als eerste gemeente met bevoorschotting van deze aanvullende uitkering aan ondernemers in financiële problemen.

Binnen twee dagen nadat het kabinet de regeling bekendmaakte, konden aanvragen in gemeente Gennep al worden ingediend. Een team van vier consulenten Werk en Inkomen van de gemeente en vier consulenten van Intos, bijgestaan door onafhankelijk vrijwilliger Eric Corstjens, behandelde deze aanvragen. Wethouder sociaal domein Rob Janssen: “We ontvingen maar liefst 308 aanvragen. Binnen drie weken na bekendmaking van de regeling had iedereen al een voorschot ontvangen. Zodra de regeling definitief was en gepubliceerd, hadden wij bijna driekwart van de aanvragen van een besluit voorzien. We waren toen van bevoorschotting al overgegaan naar definitieve toekenningen en berekeningen.” De Tozo-regeling is verlengd tot 1 september.

Denken in mogelijkheden

Wethouders Rob Janssen en Janine van Hulsteijn (economie) zijn trots op deze unieke samenwerking tussen gemeente, Intos en een vrijwilliger die zichzelf meldde. Wethouder Van Hulsteijn: “Je merkt dat in ongewone tijden datgene wat onmogelijk lijkt, tóch mogelijk wordt. Want niet alleen het team dat de aanvragen voor noodsteun behandelde verzette bergen werk. Medewerkers achter de schermen zorgden ervoor dat alles geregeld was om aanvragen snel in te kunnen dienen. Als gemeente hebben we ons tot het uiterste ingezet om de ondernemers te ontzorgen.”