Sluit venster x

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus te beperken, vindt onze dienstverlening aan de balies uitsluitend op afspraak plaats. We vragen u om zoveel mogelijk digitaal te regelen. Kijk voor meer informatie over onze maatregelen rondom het coronavirus op gennep.nl/corona.

Jonge mantelzorgers

Is er bij jou thuis iemand langdurig ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover vaak zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? En ben jij jonger dan 25 jaar? Dan ben jij een jonge mantelzorger.

Het kan fijn zijn om voor je gezinslid te zorgen. Maar soms kan het ook wat te veel worden. Daarom kijken we graag hoe we jou hierin kunnen ondersteunen. Samen kijken we naar jouw situatie om te zien wat jij nodig hebt en waar nodig verwijzen we door. 

Soms kun je wel wat hulp gebruiken

Deel je zorg

Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.

Bespreek het op school

Vertel aan je mentor of leraar over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter wanneer jij je huiswerk een keer niet af hebt. Of wanneer je met je gedachten niet bij de les bent.

Geef aan wanneer het te veel is

Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet ego├»stisch, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Vraag dan om hulp bij de Mantelzorglijn. Zij kunnen je doorverwijzen naar iemand in jouw omgeving die je verder kan ondersteunen. Ook kun je je zorgen of problemen bespreken met de zorgprofessionals van jouw familielid. Zij kunnen jou helpen om oplossingen te bedenken.

Blijf leuke dingen doen

Dat is lastig, want je bent al zo druk. Maar tijd voor jezelf is heel belangrijk! Probeer als het kan te sporten of met vrienden af te spreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor.

Zoek informatie

Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Het is voor jezelf dan prettig hierover vragen te stellen aan je familie, huisarts of een verpleegkundige. De antwoorden kunnen je geruststellen.

Registreren als Jonge Mantelzorger

Zorg dat je bij de gemeente bekend staat als mantelzorger door je te registreren via het formulier.

Waar kun je terecht?

Meer informatie