Sluit venster x

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus te beperken, vindt onze dienstverlening aan de balies uitsluitend op afspraak plaats. We vragen u om zoveel mogelijk digitaal te regelen. Kijk voor meer informatie over onze maatregelen rondom het coronavirus op gennep.nl/corona.

Brexit en uw rijbewijs

Heeft u een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk en woont u in Nederland?

Ingeschreven voor 29 maart 2019
Heeft u zich ingeschreven bij een Nederlandse gemeente (in de BasisregistratiePersonen (BRP) met een woonadres ) voor 29 maart 2019? Dan heeft u na 29 maart 2019 nog 15 maanden de tijd om uw rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk om te wisselen. Tijdens deze 15 maanden kunt u het rijbewijs onder dezelfde voorwaarden omwisselen als voor de Brexit. Via de gemeente waar u staat ingeschreven vraagt u de omwisseling van uw rijbewijs aan bij de RDW. Ga voor meer informatie naar ‘Buitenlands rijbewijs omwisselen naar Nederlands rijbewijs’.

Heeft u een Nederlands rijbewijs gehad?

Heeft u een Nederlands rijbewijs gehad (die nog geldig was na 30 juni 1985) dan kunt u ook na 29 maart 2019 uw rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk omwisselen voor een nieuw Nederlands rijbewijs.

Rijden op de openbare weg
U mag vanaf 29 maart 2019 nog 15 maanden met uw geldig rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk in Nederland rijden. Ga voor meer informatie naar ‘Rijden met een buitenlands rijbewijs’.

Bent u beroepschauffeur? Dan gelden er andere regels. Lees voor meer informatie de tekst onder ‘U bent beroepschauffeur’

Inschrijven vanaf 29 maart 2019

Laat u zich vanaf 29 maart 2019 inschrijven bij een Nederlandse gemeente (in de Basisregistratie Personen (BRP) met een woonadres)? Dan kunt u alleen uw rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk omwisselen als u voor werk in Nederland bent en onder de 30% regeling valt van de belastingdienst .

Via de gemeente waar u staat ingeschreven vraagt u de omwisseling van uw rijbewijs aan bij de RDW. Ga voor meer informatie naar ‘Rijbewijs uit (niet EU/EVA landen geschikt voor omwisseling’.

Heeft u geen 30% regeling van de belastingdienst? Dan is het niet mogelijk om uw rijbewijs om te wisselen. Om een Nederlands rijbewijs te krijgen moet u theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR. Ga voor meer informatie naar www.cbr.nl.

Rijden op de openbare weg
U mag na uw inschrijving in Nederland nog 185 dagen met uw geldig rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk rijden in Nederland. Ga voor meer informatie naar ‘Rijden met een buitenlands rijbewijs’.

U bent beroepschauffeur

Bent u beroepschauffeur en heeft u een kwalificatiekaart (code 95)? Dan is het advies om uw rijbewijs samen met de kwalificatiekaart voor 29 maart 2019 om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs. Vanaf 29 maart 2019 is het niet meer mogelijk om uw kwalificatiekaart (code 95) bij te laten schrijven op een Nederlands rijbewijs. Dit betekent dat u uw vakbekwaamheid opnieuw in Nederland moet halen.

Rijbewijs uit Gibraltar

Heeft u een rijbewijs uit Gibraltar? Dan gelden dezelfde regels als voor een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk.

Rijbewijzen hebben een nieuwe chip. Met deze chip kunt u inloggen op DigiD. Als u een nieuw rijbewijs zonder deze chip wilt, moet u een brief sturen naar de RDW. Doe dit 5 dagen voordat u uw rijbewijs vernieuwt. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.