Energielabel woningen

Energielabel woningen

Als u een woning oplevert, verkoopt of verhuurt, krijgt u vanzelf te maken met het energielabel. Dit is een landelijke regeling. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Vanaf 1 januari 2021 veranderen er een aantal zaken.

Tot 2021 online aanvragen

Het huidige energielabel voor woningen kan nog tot en met 31 december 2020 worden aangevraagd via de website Energielabel voor woningen. Een definitief toegekend energielabel blijft zijn geldigheid van 10 jaar behouden.

Voor woningen is de grootste verandering dat het huidige Vereenvoudigd Energielabel (VEL) verdwijnt en wordt vervangen door een meer uitgebreid energielabel. Nu kunt u als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld.

Vanaf 2021 afspraak met energieadviseur

Vanaf 1 januari 2021 vraagt u een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd de woning. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen, en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.

Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

Kosten

Het aanvragen van een energielabel gaat straks tussen de  € 100 en de € 200 kosten. Dit hangt mede af van de tijd die een adviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen.

Meer informatie

  • Website RVO
  • Website Energielabel
  • Kijk hier na of er al een voorlopig of definitief energielabel voor uw woning bekend is
  • Bekijk hier de procedure voor het aanvragen van een energielabel voor een koopwoning

Infographic - Vernieuwd energielabel woningen en gebouwen.pdf