Eikenprocessierups

De eikenprocessierups kan in de maanden mei, juni en juli voor veel overlast zorgen. Na contact met de haren van deze rups kunnen klachten ontstaan als jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Heel vervelend! Daarom doet de gemeente Gennep er alles aan om deze overlast zoveel mogelijk te voorkomen.

Bestrijden met paintballpistool

Het bedrijf Terra Nostra gaat onder meer in Gennep onderzoek doen in het kader van de bestrijding van de  eikenprocessierups. Daarbij maken ze gebruik van een paintballgeweer. Met dit geweer brengen ze feromonen (lokstoffen) aan in de bomen die vrouwelijke vlinders uitzenden om mannetjes te lokken. Er komen minder vrouwtjes naar de bomen, omdat ze denken dat er al veel concurrenten actief zijn. Mannelijke vlinders worden juist aangetrokken door de lokstof, maar treffen minder vrouwelijke vlinders aan. Daardoor worden er minder eitjes afgezet.

Deze methode heeft geen invloed op andere dieren en bomen. Alleen de mannetjes van de eikenprocessievlinder raken verstoord. Of de methode ook het gewenste resultaat heeft, wordt in de zomer van 2023 bekend. Daarna wordt gekeken of deze methode vaker kan worden ingezet.

Kijk voor meer info over de bestrijding en het doen van een melding van eikenprocessierupsen op: www.gennep.nl/eikenprocessierups