Sluit venster x

Om verspreiding van het coronavirus te beperken, vindt onze dienstverlening aan de balies uitsluitend op afspraak plaats. We vragen u om zoveel mogelijk digitaal te regelen.

Kijk voor meer informatie over onze maatregelen rondom het coronavirus op gennep.nl/corona.

Voorkom brand in de natuur

Vanwege het coronavirus vragen we u zoveel mogelijk thuis te blijven. Wilt u toch even een ommetje maken? Let dan op in de natuur. Het is al langere tijd droog in onze regio. Het risico dat er brand ontstaat in een natuurgebied wordt hierdoor groter.

Rookverbod

Een natuurbrand is onvoorspelbaar: een klein brandje in het bos of op de hei kan snel uit de hand lopen. Natuurbranden zijn vaak wél te voorkomen. De meeste van deze branden ontstaan namelijk door menselijk gedrag. Daarom is het tussen 1 april en 1 oktober verboden open vuur te maken of te roken in bossen en natuurgebieden. Eén weggeschoten peuk is al genoeg om een groot gebied af te laten branden. Rook dus nooit in een bos- of heidegebied. Een auto kan ook brandgevaar opleveren, bijvoorbeeld als de katalysator heet wordt. Als u de auto vervolgens in droog, hoog gras parkeert, kan het gras daardoor gaan branden. Gooi verder geen afval weg, ook dat kan in de warme zon brandbaar zijn.

Wat te doen bij brand?

Ontdekt u een brand in een natuurgebied? Waarschuw dan onmiddellijk de brandweer door 112 te bellen. Geef duidelijk aan waar de brand zich bevindt. Denk hierbij aan herkenbare punten zoals een ANWB-paddenstoel, informatieborden, straatnamen of gps-coördinaten. Verlaat het gebied zo snel mogelijk tegen de wind- of rookrichting in. Probeer de brandweer op te vangen voor eventueel aanvullende informatie.