Sluit venster x

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus te beperken, vindt onze dienstverlening aan de balies uitsluitend op afspraak plaats. We vragen u om zoveel mogelijk digitaal te regelen. Kijk voor meer informatie over onze maatregelen rondom het coronavirus op gennep.nl/corona.

Raadslid aan het woord: Aan dovemansoren gericht (06-07-2021)

In 2015 kreeg de gemeenteraad de grootste en mooiste uitdaging die je maar wensen kunt. Wij gaan over de zorg voor mensen. Maar wat is zorg? Het gaat om hulp bij ziekte of ouderdom, inkomen, schulden en psychische zorg. Wij kunnen een enorme betekenis hebben in het leven van alle mensen in onze gemeente, van de hulpbehoevende en hun naasten dichtbij en passend.

Het gaat niet om het verstrekken van een hulpmiddel, maar om de doelstelling achter de voorziening. Neem een rollator als voorbeeld. Hierdoor kan een persoon naar buiten. Hij of zij voelt zich veiliger en ontvlucht eenzaamheid. De gemeenteraad bepaalt hoe en wat we aan zorg willen verlenen.

19 juli aanstaande spreekt de gemeenteraad zijn ambities uit voor volgend jaar. De verwachting is dat de gemeenteraad instemt met de voorjaarsnota, met daarin de voorstellen van het college van B&W. En dat maakt me woest. Alweer wordt voorgesteld te bezuinigen op de zorg. Een eerste logische reactie van uw kant zou zijn dat het nodig is, wanneer het meer geld kost dan we ontvangen. Dat is niet het geval. Elk jaar houdt de gemeente geld over op de zorg. Geld dat besteed had kunnen worden om uw leven of dat van uw naasten beter te maken.

We hadden sinds 2015 zoveel meer kunnen doen dan we hebben gedaan. We hadden mensen naar werk kunnen helpen. Uit de armoede kunnen halen. Schulden kunnen saneren. Dure, maar adequate (jeugd)zorg kunnen aanbieden in plaats van aan te modderen; daar worden mensen beter van. Maar de gemeenteraad was vooral bang meer geld uit te geven dan het Rijk overmaakte. In 2019 roofde de gemeenteraad 800.000 euro uit de spaarpot die was ontstaan door niet-verleende zorg. En we blijven maar bezuinigen. We doen onze burgers tekort. Dit zal ik weer uitspreken op 19 juli. Het zal aan dovemansoren gericht zijn.

Joy Hillebrand, PvdA