Sluit venster x

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus te beperken, vindt onze dienstverlening aan de balies uitsluitend op afspraak plaats. We vragen u om zoveel mogelijk digitaal te regelen. Kijk voor meer informatie over onze maatregelen rondom het coronavirus op gennep.nl/corona.

Nederland in harde lockdown (15-12-2020)

Het coronavirus grijpt weer razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.

Dat betekent strengere maatregelen. Niet-essentiële winkels en contactberoepen, zoals kledingwinkels, kappers en tattooshops sluiten. Er zijn ook uitzonderingen. Supermarkten, apotheken, bakkers, slagers en andere winkels waar levensmiddelen worden verkocht blijven open. Ook medische contactberoepen mogen hun werk uitvoeren. Bekijk de volledige lijsten van uitzonderingen onder de infographic.

Doorstroomlocaties zoals musea, dierentuinen, pretparken, bioscopen, theaters, sauna's en sportscholen sluiten ook. Sporten mag alleen nog buiten. Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën op minimaal 1,5 meter afstand. Kinderen tot en met 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.

Daarnaast gaan scholen vanaf woensdag 16 december dicht. Onderwijs wordt op basisscholen, middelbare scholen, mbo's, hogescholen en universiteiten op afstand gegeven. Ook de kinderopvang gaat dicht, behalve voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep. De lijst van cruciale beroepen vindt u onder de infographic.

Het advies is nu om in plaats van 3 gasten per dag, nog maar 2 gasten per dag te ontvangen. Alleen tijdens de kerstdagen, op 24, 25 en 26 december, gaat dit aantal weer even terug naar 3.

De basisregels en -adviezen blijven hetzelfde. Draag een mondkapje in publieke binnenruimten. Reis alleen als het noodzakelijk is. Werk zo veel mogelijk vanuit thuis. En houdt altijd 1,5 meter afstand.

Een uitgebreid overzicht van de geldende regels vindt u op de website van Rijksoverheid en in de infographic hieronder.