Sluit venster x

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus te beperken, vindt onze dienstverlening aan de balies uitsluitend op afspraak plaats. We vragen u om zoveel mogelijk digitaal te regelen. Kijk voor meer informatie over onze maatregelen rondom het coronavirus op gennep.nl/corona.

Hans Teunissen wordt nieuwe burgemeester van Gennep (06-07-2020)

De gemeenteraad van Gennep heeft op 6 juli besloten dat Hans Teunissen de nieuwe burgemeester wordt. De heer Teunissen zal na de zomer de heer W.I.I. van Beek opvolgen, die dan bijna een jaar waarnemer is geweest in Gennep.

De heer Teunissen is op dit moment zelfstandig ondernemer met een adviesbureau op het gebied van de leefomgeving. Hij heeft ervaring als gedeputeerde in Limburg en wethouder van Venray en kent daarmee de weg in en naar de provincie goed. De raad heeft er vertrouwen in dat met de komst van deze nieuwe burgemeester de positieve samenwerking binnen het gemeentebestuur gecontinueerd kan worden. De heer Teunissen is 57 jaar, getrouwd, vader van drie kinderen en woont in Venray.

Kennismaken

De heer Teunissen heeft in een eerste reactie laten weten heel blij te zijn met het besluit van de gemeenteraad. “Ik kijk er bijzonder naar uit om kennis te maken met de inwoners van Gennep, de kernen, verenigingen, bedrijven, raadsleden en medewerkers.” De nieuwe burgemeester komt en kwam al regelmatig in Gennep omdat hij een fietsliefhebber is en familie in Gennep woonde. “Gennep heeft op vele fronten goud in handen, waarmee ze zich kan onderscheiden. Graag wil ik mijn positieve bijdrage leveren om dat te verder te verzilveren. Ik zie er naar uit om na de zomer te mogen starten in deze eervolle functie.”

Profiel

Op 27 januari j.l. werd in aanwezigheid van de gouverneur de profielschets vastgesteld. Hierin is de nadruk gelegd op een verbinder, iemand die gezaghebbend is, plezierig in de omgang met een mensgerichte en sociale instelling en strategisch opererend. De nieuwe burgemeester moet zichtbaar zijn in de samenleving en regio en in goede verbinding staan met de ambtelijke organisatie. De raad is ervan overtuigd zo iemand gevonden te hebben in de persoon van de heer Teunissen.

Procedure

Formeel doet de gemeenteraad een aanbeveling tot benoeming aan de minister van Binnenlandse Zaken. Zo’n Kroonbenoeming neemt vaak een aantal maanden in beslag. De raad verwacht eind september of begin oktober de nieuwe burgemeester te kunnen installeren. In totaal hebben 41 mensen gesolliciteerd naar het burgemeesterschap van Gennep. Door de coronacrisis is de selectie tijdelijk opgeschort. Toen eind mei de voorschriften werden versoepeld, heeft de vertrouwenscommissie in de maand juni het hele proces kunnen afronden.

Vertrouwenscommissie

De selectieprocedure is gevoerd door de vertrouwenscommissie. In deze commissie zijn alle raadsfracties met één lid vertegenwoordigd. De vertrouwenscommissie stond onder leiding van de heer Twan Reintjes, tevens fractievoorzitter van het CDA in de Gennepse raad. Het selectieproceduretraject heeft de commissie de afgelopen maand als team op constructieve wijze doorlopen. Bij burgemeestersbenoemingen geldt verder dat alles wat besproken is binnen de vertrouwenscommissie en binnen de besloten raadsvergadering, geheim is. Die geheimhouding is neergelegd in de Gemeentewet.