Groen licht voor maatschappelijke diensttijd Noord-Limburg

Noord-Limburg mag aan de slag met maatschappelijke diensttijd (MDT). De gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Venlo en Venray hebben een subsidie toegekend gekregen om in 2020 te starten met het MDT-project ‘FUTURE’.

Project FUTURE helpt jongeren vooruit

Jongeren van 16 tot 27 jaar, die (tijdelijk) school hebben verlaten en geen werk hebben, mogen deelnemen aan project FUTURE. Binnen diverse gastorganisaties gaan de jongeren aan de slag met relevante maatschappelijke thema’s voor de regio. Door werkervaring op te doen en begeleiding van  een coach, leren ze nieuwe (certificeerbare) vaardigheden, ontwikkelen ze hun talenten en bouwen ze een persoonlijk netwerk op.


Project FUTURE helpt de samenleving

Er is veel maatschappelijk werk dat momenteel blijft liggen, omdat er (nog) geen tijd of geld voor is. Door hier maatschappelijke stages van te maken, slaat project FUTURE een mooie brug tussen de toekomst van jongeren en de samenleving. Daarnaast sluit het project naadloos aan bij de ambitie van de Provincie en gemeenten om vertrek van jongeren uit de regio tegen te gaan. Door jongeren bekend te maken met organisaties uit de regio en hen te binden en boeien, zijn ze eerder geneigd in de buurt een baan te zoeken en te vinden.

Maatschappelijke thema’s

Tijdens hun stage gaan de jongeren aan de slag binnen vier relevante maatschappelijke thema’s voor de regio:

  • Duurzaamheid: helpen van huurders bij de energietransitie;
  • Zorg: helpen van ouderen om op de hoogte te blijven van de ICT-ontwikkelingen;
  • Natuur: helpen bij het opzetten van vrijetijdsprojecten met natuurbeleving;
  • Steun: helpen van anderstalige kinderen met hun huiswerk.

Succesvolle cijfers

Maatschappelijke diensttijd is in Nederland nog een experiment, maar de projecten zijn gebaseerd op het succesvolle model van de Belgische Samenlevingsdienst. Uit onderzoek naar dit model blijkt dat 83% van de deelnemende jongeren zes maanden na het traject aan het werk of aan het studeren zijn. Zij voelen zich verantwoordelijker en zijn maatschappelijker bewust.