Gennep in ArcheoRoute Limburg

op voorgrond houdt iemand een smartphone vast, op achtergrond staat een groepje mensen bij een stalen object

Op vrijdag 15 maart onthulde gedeputeerde Hans Teunissen in Gennep twee locaties van de Limburgse ArcheoRoute: het ‘Genneper Huys’ en de ‘Franken van Gennep’. Dankzij de ArcheoRoute worden archeologische vindplaatsen en verhalen geopend, die veelal verborgen en gesloten in de aarde onder onze voeten liggen.

De vindplaatsen worden gemarkeerd met een 2,2 meter hoge stalen speer en het verhaal wordt verteld met behulp van moderne technieken zoals de Archeo Route Limburg-app. Door deze combinatie wordt archeologie meer zichtbaar en beleefbaar voor iedereen. Hans Teunissen, gedeputeerde Archeologie: “Limburg is de rijkste archeologische provincie van Nederland. Om archeologie voor de inwoners en bezoekers van onze provincie meer zichtbaar en beleefbaar te maken, hebben we het initiatief genomen voor de ArcheoRoute. We willen dat archeologie onderdeel wordt van ons eigen verhaal en onze eigen omgeving. ”

Genneper Huys en Franken van Gennep

Wethouder Janine van Hulsteijn: “In Gennep beginnen we met twee speren: het Genneper Huys en de Franken van Gennep. Het Genneper Huys is een belangrijk onderdeel van de Gennepse cultuurhistorie en mag daarom niet ontbreken. De Franken van Gennep beschrijft het verhaal achter een archeologische vindplaats in Gennep uit de vijfde eeuw. Een bijzondere vindplaats uit een tijd waar in Nederland vrij weinig van gevonden is. Niet veel inwoners van de gemeente Gennep weten van deze vindplaats af. Het is daarom zo mooi dat we met de ArcheoRoute archeologie beleefbaar maken en zowel onze inwoners als toeristen meer over cultuurhistorie in Gennep kunnen vertellen."

Parelketting

In diverse Limburgse gemeenten werden in de afgelopen maanden de eerste speren geplaatst en er volgen er nog meer dit jaar. Het uiteindelijke resultaat is een parelketting van beleefbare archeologische vindplaatsen door heel Limburg. Op de website www.archeoroutelimburg.nl vindt u informatie over alle vindplaatsen en aanvullende informatie.