Sluit venster x

Om verspreiding van het coronavirus te beperken, vindt onze dienstverlening aan de balies uitsluitend op afspraak plaats. We vragen u om zoveel mogelijk digitaal te regelen.

Kijk voor meer informatie over onze maatregelen rondom het coronavirus op gennep.nl/corona.

Gennep herdacht en vierde de vrijheid

Op 4 mei herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, op 5 mei vieren we de vrijheid. Dat gaat al jaren zo. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederlanders hun vrijheid terugkregen en daarom zou 5 mei 2020 een extra bijzondere dag worden. Het leed van de oorlog en de zwaarbevochten vrijheid zouden we herdenken en vieren in aanwezigheid van mensen die de Tweede Wereldoorlog zelf nog hebben meegemaakt.

We herdachten samen, maar op afstand

Op 15 februari 2020 stonden we in Gennep al stil bij de bevrijding van onze gemeente. Zoals elk jaar vindt er op 4 mei de nationale dodenherdenking plaats, waar ook in onze gemeente aandacht voor is. In Milsbeek zijn normaal gesproken openbare ceremonies bij het burgermonument en het militair ereveld. En in Gennep op het Vrijheidsplein, bij het monument de Barmhartige Samaritaan en het Indiëmonument. De coronacrisis maakte een gemeenschappelijke herdenking helaas onmogelijk. Burgemeester Van Beek legde, als vertegenwoordiger van alle Gennepenaren, kransen bij de monumenten en herdacht de slachtoffers van het oorlogsgeweld.

We vierden samen, maar op afstand

Op Bevrijdingsdag vierden we onze vrijheid, maar anders dan gepland. Ruim tien muziek- en toneelverenigingen uit de gemeente bereidden zich de afgelopen maanden voor op een avondvullend programma voor het bevrijdingsfestival in Landgoed Roepaen. Helaas kon ook dit festival vanwege de coronacrisis niet doorgaan. We vierden onze vrijheid thuis, maar wel samen.

Nationale afsluiting 75 jaar bevrijding

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept op om van de nationale afsluiting van 75 jaar bevrijding een extra groot moment te maken. Deze afsluiting staat gepland op 24 oktober 2020, indien de maatregelen tegen het coronavirus het dan weer toelaten. Samen met de organisaties, die zouden deelnemen aan het Gennepse bevrijdingsfestival, wordt gekeken om bij die datum aan te sluiten.

Andries Knevel,
Voorzitter Stichting Evenementen Gennep (SEG)

Burgemeester Willibrord van Beek vindt het belangrijk dat we de slachtoffers blijven herdenken: “Het is een bijzondere tijd, waarin wij ervaren hoe het is om minder van onze vrijheid te kunnen genieten. Velen hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog de vrijheid, waarvoor werd gevochten, niet meer mogen ervaren. We staan stil bij deze slachtoffers en herdenken hen samen, maar op afstand.”