Eikenprocessierups

Ondanks preventieve bestrijding is de overlast van de eikenprocessierups dit jaar nog erger dan voorgaande jaren. De rups wordt momenteel op zoveel plekken aangetroffen, waardoor alleen urgente meldingen direct worden opgepakt. Urgente meldingen zijn eikenprocessierupsen in de directe omgeving van scholen, kinderdagverblijven, winkelgebieden en evenementenroutes, zoals de jeugdvierdaagse en de Nijmeegse Vierdaagse.  Alles melden heeft dus geen zin (meer).

Heeft u de eikenprocessierups gezien in de openbare ruimte op een plek die hierboven genoemd is? Meld dit dan bij de gemeente telefonisch via (0485) 494141 of via de website bij ‘Melding doen’. Heeft u de eikenprocessierups in uw tuin of ander particulier eigendom gezien? Neem dan contact op met een bedrijf dat de rups kan bestrijden.

Wat kunt u nog meer doen?

Preventief kunt u een kleine bijdrage leveren met een bloemrijke tuin. Natuurlijke vijanden van de processierups, zoals larven van de gaasvlieg, sluipwespen en lieveheersbeestjes houden van een bloemrijke omgeving.

Zie ook de veelgestelde vragen en antwoorden over de eikenprocessierups.