Burgemeester De Koning legt taken neer

Aan het eind van de raadsvergadering van 1 juli jl. kondigde burgemeester Peter de Koning zijn vertrek bij de gemeente Gennep aan. Met ingang van vandaag - 3 september 2019 - legt hij zijn taken binnen de gemeente neer. De Koning concludeert dat het niet meer haalbaar is de door de wethouders ervaren verstoorde relatie binnen het college te herstellen.

In de verklaring die hij in juli uitsprak, gaf de burgemeester al aan in september aanstaande te vertrekken. “Ik had het graag anders gezien en de lopende benoemingsperiode uitgediend”, aldus Peter de Koning. “In deze situatie vind ik het echter belangrijker dat er een einde komt aan de onduidelijkheid rond mijn positie, die de afgelopen weken is ontstaan, en geef ik voorrang aan het herstel van rust in de gemeente Gennep.”

Steun en waardering

De burgemeester laat weten zich gesterkt te voelen door de vele warme blijken van steun en waardering die hij de afgelopen periode heeft gekregen. Hij geeft ook aan dat het in het belang van de gemeente Gennep het beste is dat door zijn beslissing een duurzame oplossing is gevonden. “Ik wil niet dat de gemeente nadeel ondervindt van voortdurende spanningen binnen het gemeentebestuur”, zegt hij.

Blik vooruit

De wethouders laten weten opgelucht te zijn dat er nu duidelijkheid is. “We hebben een voor alle partijen lastige periode achter de rug. Het is goed dat we onze blik weer kunnen richten op de plannen en uitdagingen voor de gemeente Gennep”, zegt wethouder Peter Lucassen, ook namens zijn collega-wethouders.

Vervolg

Over de manier waarop het afscheid van de raad en de Gennepse bevolking invulling zal krijgen, volgt binnenkort meer duidelijkheid.
De heer Theo Bovens, commissaris van de Koning van provincie Limburg, heeft toegezegd op korte termijn naar Gennep te komen om afspraken te maken over de opvolging van Peter de Koning.  
Komende tijd neemt Peter Lucassen als locoburgemeester de taken van de burgemeester over. Raadslid en plaatsvervangend raadsvoorzitter Jacques van Bergen neemt tijdelijk het voorzitterschap van de raadsvergaderingen voor zijn rekening.