Aansluiting 344 zonnepanelen op dak gemeentewerf

Op donderdag 6 juni 2019 sloten burgemeester Peter de Koning en Tom Wienhofen van Megens Installatietechniek – symbolisch – de 344 zonnepanelen op het dak van de gemeentewerf aan op het elektriciteitsnet. De opbrengst is goed voor de stroombehoefte van de gemeentewerf en daarbij nog vijftien huishoudens.

Verduurzaming van de gemeentelijke gebouwen staat hoog op het lijstje van het Genneps college. Wethouder duurzaamheid Rob Peperzak: “Alle daken van gemeentelijke gebouwen die hiervoor geschikt zijn, worden in de toekomst voorzien van zonnepanelen. Op een aantal basisscholen in de gemeente liggen al zonnepanelen. Gemeenschapshuis D’n Toomp en de gymzaal in Heijen zullen snel volgen. Het is mooi dat ook steeds meer particulieren en andere organisaties kiezen voor duurzame energieopwekking. Zoals Stichting MFC De Goede Herder die voor zonnepanelen op de nieuwe aanbouw van De Goede Herder hebben gezorgd. Initiatieven van zulke verenigingen kunnen rekenen op een subsidie van de provincie.”

Energiebesparing en afvalscheiding

Behalve verduurzaming van gebouwen, wordt ook op andere manieren energie bespaard en duurzaam opgewekt. “Alle nieuwe openbare verlichting bevat led-verlichting en bij vervanging kiezen we enkel nog voor deze energiezuinige lampen. Nieuwe bedrijfsauto’s die we aanschaffen zijn elektrisch en we plaatsen meer oplaadpunten in de gemeente. Bovendien proberen we – samen met onze inwoners – de afvalstroom zo klein mogelijk te maken. Het aantal kilo’s afval per inwoner daalt al enkele jaren en ook het grote animo voor de opruimactie Gennep Schoon is een mooi voorbeeld. Zo werken we samen aan het minimaliseren van de Gennepse CO2-voetafdruk.”