Sluit venster x

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus te beperken, vindt onze dienstverlening aan de balies uitsluitend op afspraak plaats. We vragen u om zoveel mogelijk digitaal te regelen. Kijk voor meer informatie over onze maatregelen rondom het coronavirus op gennep.nl/corona.

Maatregelen

De Nederlandse regering heeft diverse maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden. De maatregelen zijn gebaseerd op advies van het RIVM en worden regelmatig aangevuld en vertaald naar een regionale noodverordening. 

Wilt u weten welke maatregelen in het Duitse grensgebied Nordrhein-Westfalen gelden? Kijk dan op de website van Euregio. Daar staan de maatregelen in het Nederlands uitgelegd. Op de website van GrensInfoPunten vindt u alle informatie over werken, wonen en studeren in Duitsland en Nederland.

 • 15 november 2021: opnieuw strengere maatregelen

  Het kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Om elkaar, en vooral de kwetsbare mensen in onze samenleving, beter te beschermen tegen de sterk toegenomen aanwezigheid van het virus, gelden er sinds 13 november aanvullende maatregelen. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld.

  Lees meer
 • 3 november 2021: nieuwe maatregelen

  Het aantal coronabesmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Om ervoor te zorgen dat we iedereen goede zorg kunnen blijven bieden en de kwetsbaren in de samenleving beschermen tegen de toegenomen aanwezigheid van het coronavirus, neemt het kabinet extra maatregelen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. 

  Lees meer
 • 15 september 2021: de 1,5 meter verdwijnt

  Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel. Vanaf 25 september kunnen we daarom weer zonder de verplichte 1,5 meter maatregel.

  Lees meer
 • 12 juli 2021: nieuwe maatregelen

  Het aantal coronabesmettingen stijgt sneller dan verwacht. Dat zorgt voor een onzekere zomer. Daarom gelden van 10 juli 6.00 uur ’s ochtends tot en met 13 augustus uit voorzorg extra maatregelen.

  Lees meer
 • 26 juni 2021: grote stap in het openingsplan

  Het vaccineren tegen corona gaat hard en de besmettingscijfers dalen snel. Daarom gelden er sinds zaterdag 26 juni een stuk minder maatregelen.

  Lees meer
 • 31 mei 2021: stap 3 in het openingsplan

  Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten. Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer bezoekers. 

  Lees meer
 • 12 mei 2021: mogelijk tweede stap in openingsplan

  Het aantal ziekenhuisopnames neemt iets af en er zijn steeds meer mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Als de cijfers het toelaten, wordt op 19 mei de tweede stap van het openingsplan gezet.

  Lees meer
 • 21 april 2021: voorzichtige versoepelingen

  Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

  Lees meer
 • 14 april 2021: geen versoepelingen, wel een openingsplan

  De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt.

  Lees meer
 • 6 april 2021: Duitsland wijst Nederland aan als hoogrisicogebied

  De Duitse regering heeft Nederland aangewezen als hoogrisicogebied. Dit heeft consequenties voor het grensverkeer, met extra test- en aanmeldeisen. De maatregelen treden in de nacht van maandag 5 april op dinsdag 6 april om 00.01 uur in werking.

  Lees meer
 • 24 maart 2021: nog geen versoepelingen

  De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd.

  Lees meer
 • 9 maart 2021: de lockdown blijft

  Vaccinaties bieden perspectief, maar het hoge aantal coronabesmettingen geeft nu geen ruimte voor versoepelingen. Nederland blijft tot en met 30 maart in lockdown. Per 16 maart gelden een aantal kleine aanpassingen.

  Lees meer
 • 24 februari 2021: voorzichtige versoepelingen vanaf 3 maart

  De coronamaatregelen vragen veel van iedereen, zowel fysiek als mentaal. Het kabinet wil besmettingen voorkomen maar ook perspectief bieden. Onder voorwaarden gelden vanaf 3 maart een aantal voorzichtige verruimingen.

  Lees meer
 • 9 februari 2021: de avondklok wordt verlengd

  De avondklok wordt in ieder geval tot dinsdag 9 maart 04.30 uur verlengd. Dat is nodig, omdat nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen in Nederland. Dat kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. De overige maatregelen van de lockdown blijven doorlopen.

  Lees meer
 • 3 februari 2021: verlengde lockdown

  De besmettingen dalen, maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen terrein. Dat is zorgelijk, want deze varianten zijn besmettelijker en kunnen tot een nieuwe golf leiden. Daarom wordt de lockdown verlengd.

  Lees meer
 • 22 januari 2021: invoering avondklok

  In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Deze maatregel komt bovenop de maatregelen die al gelden.

  Lees meer
 • 21 januari 2021: aangescherpte lockdown

  Het kabinet maakt zich zorgen over de nieuwe varianten van het coronavirus, zoals de Britse variant. Daarom wordt de lockdown verder aangescherpt. 

  Lees meer
 • 13 januari 2021: we blijven in lockdown

  We blijven in ieder geval tot en met 9 februari in harde lockdown. We moeten volhouden om het aantal coronabesmettingen verder te laten dalen.

  Lees meer
 • 15 december 2020: harde lockdown

  Het coronavirus grijpt weer razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.

  Lees meer
 • 9 december 2020: we blijven in gedeeltelijke lockdown

  Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. De druk op de zorg neemt nog maar weinig af. Daarom moeten we de gedeeltelijke lockdown helaas blijven voortzetten, ook tijdens de feestdagen. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar tegen het coronavirus.

  Lees meer
 • 2 december 2020: coronawet en ingetrokken noodverordening

  Het aantal coronabesmettingen neemt af, maar het gaat nog niet snel genoeg. Daarom gelden er maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Op dinsdag 1 december ging de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 in. Deze 'coronawet' geldt voor de komende 3 maanden. Hiermee worden de bestaande coronamaatregelen vastgelegd in wetgeving en krijgen de Tweede en Eerste Kamer meer betrokkenheid. 

  Lees meer
 • 19 november 2020: aangepaste noodverordening

  De Noodverordening met voorschriften ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus/COVID-19 is aangepast en op 18 november 2020 vastgesteld door de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

  Lees meer
 • 18 november 2020: gedeeltelijke lockdown gaat verder

  Het aantal coronabesmettingen daalt, maar we zijn er nog niet. De maatregelen worden iets versoepeld, maar we zetten de gedeetelijke lockdown voort. Zo blijven we elkaar beschermen tegen het coronavirus. 

  Lees meer
 • 5 november 2020: aangepaste noodverordening

  De Noodverordening met voorschriften ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus/COVID-19 is aangepast en op 4 november 2020 vastgesteld door de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

  Lees meer
 • 4 november 2020: verscherpte maatregelen

  Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. Daarom heeft het kabinet op dinsdag 3 november nieuwe maatregelen afgekondigd.

  Lees meer
 • 22 oktober 2020: aangepaste noodverordening

  De Noodverordening met voorschriften ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus/COVID-19 is aangepast en op 22 oktober 2020 vastgesteld door de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

  Lees meer
 • 18 september 2020: aangepaste noodverordening

  De Noodverordening met voorschriften ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus/COVID-19 is aangepast en op 18 september 2020 vastgesteld door de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

  Lees meer
 • 14 oktober 2020: verscherpte maatregelen

  Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Daarom heeft het kabinet op dinsdag 13 oktober nieuwe maatregelen afgekondigd.

  Lees meer
 • 10 augustus 2020: aangepaste noodverordening

  De Noodverordening met voorschriften ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus/COVID-19 is aangepast en op 10 augustus 2020 vastgesteld door de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

  Lees meer
 • 30 september 2020: aangepaste noodverordening

  De Noodverordening met voorschriften ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus/COVID-19 is aangepast en op 30 september 2020 vastgesteld door de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

  Lees meer
 • 29 september 2020: verscherpte maatregelen

  Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt snel. Samen moeten we contactmomenten sterk terugdringen, om strengere maatregelen en verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

  Lees meer
 • 15 juli 2020: Versoepeling coronamaatregelen vanaf 1 juli

  Vanaf 1 juli worden de coronamaatregelen opnieuw versoepeld. Zo wordt het maximum aantal mensen bij elkaar voor binnen aangepast naar 100 en voor buiten aangepast naar 250 personen. Vooral voor sportscholen, sauna’s, wellness centra, coffeeshops en casino’s die vanaf vandaag hun deuren weer mogen openen, is dit een grote stap. Na lange periode gesloten te zijn geweest, kunnen ook deze bedrijven weer mensen ontvangen binnen de 1,5 meter samenleving.

  Lees meer
 • 20 mei 2020: Aangepaste noodverordening

  De noodverordening van 11 mei 2020 is op één punt aangepast.

  Lees meer
 • 26 juni 2020: Evenementen vanaf 1 juli weer toegestaan

  Evenementen zijn vanaf 1 juli weer toegestaan. Dat is goed nieuws. Dat betekent weer een nieuwe stap naar meer ruimte, maar niet zonder regels. Naleving van de belangrijkste basisregels is met de nieuwe versoepeling belangrijker dan ooit.

  Lees meer
 • 29 april 2020: Aangepaste noodverordening

  In de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zijn aanpassingen gemaakt voor sporten voor kinderen t/m 12 jaar, voor onderwijs en kinderopvang.

  Lees meer
 • 13 mei 2020: Versoepeling coronamaatregelen

  Op 6 mei 2020 kondigde het kabinet een stapsgewijze versoepeling van de coronamaatregelen aan. Op basis van deze versoepeling is een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Limburg-Noord vastgesteld. In dit bericht lichten we de belangrijkste versoepelingen toe. Deze gelden vanaf 11 mei 2020.

  Lees meer
 • 15 juni 2020: Aangepaste noodverordening

  De noodverordening van de Veiligheidsregio Limburg-Noord is aangepast. De belangrijkste wijziging is het openstellen van de sanitaire voorzieningen in de toeristische sector. De wijzigingen gaan in op 15 juni 2020.

  Lees meer
 • 29 mei 2020: Versoepeling maatregelen vastgelegd in noodverordening

  Op 6 mei 2020 kondigde het kabinet een stapsgewijze versoepeling van de coronamaatregelen aan. Op basis van de versoepeling vanaf 1 juni, heeft Veiligheidsregio Limburg-Noord een nieuwe noodverordening vastgesteld. 

  Lees meer
 • 6 mei 2020: Stapsgewijs meer ruimte in het openbare leven

  Vanaf maandag 11 mei worden de maatregelen tegen het coronavirus verruimd. Het versoepelen van maatregelen kan alleen als we de belangrijkste basisregels blijven naleven, zodat het virus onder controle blijft.

  Lees meer
 • 21 april 2020: Verlengde en gewijzigde maatregelen landelijk en regionaal

  Het kabinet heeft afgelopen dinsdag mededelingen gedaan over de maatregelen in de Coronacrisis. Op de eerste plaats zijn de bestaande maatregelen verlengd tot woensdag 20 mei.

  Lees meer
 • 3 april 2020: Noodverordening verder aangescherpt

  Voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord, Antoin Scholten, heeft op donderdag 2 april 2020 en daarna op vrijdag 3 april 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. In deze verordeningen zijn aanvullende, verscherpte maatregelen opgenomen ten opzichte van de noodverordening van 27 maart. Dit alles om de verdere verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen. Naast enkele kleine technische correcties zijn er aanvullingen voor het sluiten van gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen en uitbreiding van handhavers.

  Lees meer
 • 10 april 2020: Verscherpte maatregelen van noodverordening 3 april

  Voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord, Antoin Scholten, heeft op vrijdag 10 april 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. In deze verordening zijn aanvullende, verscherpte maatregelen opgenomen ten opzichte van de noodverordening van 3 april.

  Lees meer
 • 9 april 2020: Statement van de Veiligheidsregio Limburg-Noord

  Het Regionale Beleidsteam van de Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft met het oog op het komende paasweekend een statement uit laten gaan. Van oudsher zijn deze dagen drukke dagen waarbij veel Duitse kooptoeristen onze regio bezoeken of naar onze regio komen voor een langer verblijf.

  Lees meer
 • 31 maart 2020: Maatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

  Dinsdag 31 maart heeft het kabinet besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

  Lees meer
 • 27 maart 2020: Aangescherpte noodverordening corona van kracht

  Plaatsvervangend voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord, Rianne Donders–de Leest, heeft vrijdag 27 maart 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. In deze verordening zijn de aangescherpte maatregelen vertaald die het kabinet afgelopen maandag aankondigde om de verdere verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen. Met deze aangepaste noodverordening sluiten de gemeenten van Veiligheidsregio Limburg-Noord maximaal aan bij het landelijke beleid.

  Lees meer
 • 23 maart 2020: Aangescherpte maatregelen in Nederland

  Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus.

  Lees meer
 • 18 maart 2020: Noodverordening voor gemeenten Noord- en Midden-Limburg vastgesteld

  Burgemeester Antoin Scholten van Venlo heeft als voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord woensdag 18 maart een noodverordening ingesteld voor alle 15 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg. De maatregelen die het kabinet landelijk heeft afgekondigd tegen het coronavirus, zijn hiermee in regels vastgelegd.

  Lees meer
 • Meer informatie

  De website van de GGD Limburg-Noord houdt u op de hoogte van de actuele situatie in Limburg, en adviezen hoe hier mee om te gaan.

  Lees meer
 • Informatie over het coronavirus in andere talen

  Op de website van de Rijksoverheid staan communicatiemiddelen in verschillende talen om te informeren over maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. En over het telefoonnummer en de website waar mensen terecht kunnen voor vragen over het virus. De talen die beschikbaar zijn: Engels, Spaans, Arabisch, Papiamento, Papiamentu, Pools en Turks.