Steenbreek

Algemeen

Steeds vaker zien we extreme regenbuien, hittegolven en lange periodes van droogte. In een groot gedeelte van onze omgeving zijn veel (bedrijfs)tuinen bedekt met tegels. Hierdoor kan regenwater niet in de grond zakken, maar stroomt het rechtstreeks naar het riool. Dat is zonde! We hebben dat water juist hard nodig om de grondwaterstand op peil te houden en te gebruiken tijdens droge periodes. Wist u dat een groene omgeving tot wel vijf graden koeler kan zijn dan een stenen omgeving? En dat het voedsel en beschutting biedt voor insecten, vogels en andere dieren? Daarom is ons advies: stenen eruit, groen erin!

Waarom willen we meer groen?

Het klimaat verandert, en dat merken we allemaal. Maar er is goed nieuws: we kunnen zelf iets doen om onze omgeving leefbaarder te maken! 

Door meer groen te planten, trekken we veel soorten nuttige dieren aan en zorgen we voor een gezondere en prettigere leefomgeving voor zowel mens als dier. Daarbij kunnen we de hulp van u als inwoner en bedrijven goed gebruiken. Doet u mee?

Waarom is meer groen belangrijk?
  • Groen zorgt voor schonere lucht. Bomen en planten nemen fijnstof op en produceren zuurstof. Dit vermidert stress en zorgt voor een geluksgevoel. En dat is natuurlijk weer goed voor onze gezondheid!
  • Groen helpt wateroverlast te voorkomen. In gebieden met veel tegels zakt regenwater niet goed weg. Hierdoor verdroogt de grond en stroomt het regenwater naar het riool, wat voor overlast kan zorgen. Groen helpt om regenwater op te vangen en in de grond te laten zakken. Dit voorkomt overlast en vult het grondwater - onze toekomstige drinkwatervoorziening - aan.
  • Groen zorgt voor verkoeling. In de zomer kan het in een gebied met veel steen erg warm worden. Groen zorgt voor schaduw en verkoeling, waardoor het leefklimaat aangenamer wordt. Dit kan tot wel vijf graden schelen. En de gevoelstemperatuur zelfs nog meer. Dit merkt u zelfs binnen.
  • Groen is goed voor de biodiversiteit. Door meer groen te planten, creëren we een fijne leefomgeving voor verschillende soorten vogels, insecten en andere dieren. Bestuiving door insecten is nodig voor meer dan 75% van onze voedselgewassen, vooral groenten en fuit.

Reden genoeg dus om onze omgeving wat groener te maken!

Wat doet de gemeente zelf?

Gennep is al een groene gemeente, waar het prettig is om te wonen en te recreëren. We hebben grootschalig groen in het buitengebied, zoals het Maasdal en het Niersdal, en de parken en bossen waar we kunnen ontspannen. Ook in de wijken is er groen waar kinderen kunnen spelen.

Om al dit groen te behouden, om te gaan met het veranderende klimaat en de biodiversiteit te verbeteren, maakten we een plan: het Groenbeleidsplan

Heeft u een idee om de openbare ruimte groener te maken?

Laat het ons weten! We vinden het leuk om te horen wat uw ideeën zijn. U kunt ons mailen via groenergennep@gennep.nl.

Samenwerking met Steenbreek

Gennep is sinds 1 december 2021 aangesloten bij Stichting Steenbreek. Steenbreek is een landelijke organisatie en wil, samen met zo'n 190 deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies, iedereen enthousiasmeren om te vergroenen. Het meedoen aan Steenbreek helpt ons het Groenbeleidsplan waar te maken.

Steenbreek Gennep doen we samen met verschillende partners. Dit zijn:

Wat kunt u als bewoner doen?

In bijna elke tuin zijn er stenen en tegels. We gebruiken ze voor een terras, looppaden, of om de fiets te stallen. Vaak wordt gedacht dat een verharde tuin onderhoudsvrij is. 

Toch kost het nog steeds tijd: vegen, onkruid uit de voegen halen, groenaanslag verwijderen, en meer. Maar wist u dat een groene tuin veel voordelen heeft? En dat het ook nog eens minder werk kan zijn met een slimme inrichting? 

Daarvoor zijn overigens echt geen groene vingers nodig. Kijk maar eens in uw tuin. Zijn die stenen en tegels wel nodig? Uw tuin een klein beetje anders inrichten kan al helpen.

Tips voor een groene tuin
  • Haal tegels weg en vervang ze door groen. Kies voor gras, planten, bloemen en bomen.
  • Vang regenwater op. Gebruik een regenton of koppel de regenpijp af.
  • Begin een moestuin. Kweek je eigen groenten en fruit.
  • Kies voor makkelijke planten. Bodembedekkers zijn bijvoorbeeld ideaal.
  • Onderhoud de tuin goed. Snoei planten en haal onkruid weg.
  • Lok dieren naar uw tuin. Plant bloemen en bomen die vogels en insecten aantrekken.
  • Maak uw dak of schutting groen. Dit zorgt voor verkoeling en is goed voor de biodiversiteit.
  • Heeft u geen voortuin? Dan kan een geveltuin een goede oplossing zijn.

Steenbreek: Een gezonde leefomgeving begint in jouw tuin!

Kijk voor nog veel meer praktische tips op de websites van SteenbreekWaterklaar en de Vogelbescherming. Ook vind u tips in onderstaande folder!

Samen met de buren

Hoe meer groene tuinen in Gennep, hoe beter. Inspireer elkaar. Wissel plantjes, stekjes en zaden met elkaar uit. Kunnen uw buren de tuin zelf niet goed meer goed bijhouden? Help ze dan. 

Samen werken is leuk en heeft veel voordelen. Misschien kunnen jullie samen planten inkopen. En samen tuinieren is ook gezellig. Alle kleine stapjes die we zetten, hebben veel impact op de buurt.

Denk mee!

Is uw straat niet zo groen? Willen jullie samen een geveltuin maken? Of heeft u een plan om met de buren of vrienden de buurt groener te maken? 

We horen graag jullie ideeën en misschien kunnen we een steentje bijdragen! Stuur hiervoor een bericht naar groenergennep@gennep.nl.

Wat kunt u als ondernemer doen?

Groen in de omgeving is meer dan alleen mooi. Planten en water maken het koeler, voorkomen wateroverlast en onderzoek laat zien dat mensen blijer en gezonder zijn als er meer groen is. Ook is het goed voor de bedrijfsvoering. Als ondernemer loont het om nu al te beginnen met aanpassingen voor het veranderende klimaat.

Leisure ondernemers buitengebied

Heeft u een recreatiebedrijf in het buitengebied? Dan merkt u waarschijnlijk dat het klimaat verandert. Het kan zijn dat Nederland een populair vakantieland wordt door warmer weer. Maar, te veel water door overstromingen en extreme hitte willen we niet. Toeristen zoeken nu vaker de koelte op in de landelijke gebieden.

Ondernemers binnenstad

Bent u ondernemer in het centrum van de gemeente? Ongeveer 40% van de grond in het centrum is van ondernemers en particulieren. U kunt dus echt helpen om onze gemeente gezonder en beter bestand tegen het klimaat te maken. Voor bewoners, bezoekers en uw eigen werknemers.

Hittestress is niet goed voor de gezondheid en verlaagt de productiviteit. Meer groen vermindert ziekteverzuim, verhoogt vastgoedwaarde en verlaagt energiekosten. 

Ondernemers op bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen hebben vaak veel gebouwen en wegen, en weinig groen of water. Dit maakt ze extra kwetsbaar voor de gevolgen klimaatverandering. Denk aan schade door regen, onbegaanbare wegen en machines die oververhit raken. 

Ook is het energieverbruik op deze terreinen vaak hoog. Als we meer groen en water toevoegen, wordt het koeler en hebben we minder airco's en koelsystemen nodig. 

Groen op het werk is goed voor de bedrijfsvoering en maakt het werken prettiger. Het zorgt dat medewerkers zich beter voelen, vermindert stress en moedigt aan om naar buiten te gaan. Een groene werkplek is heel belangrijk, zeker als uw team de belangrijkste productiefactor is.

Tips om uw eigen perceel koeler te maken

Bomen en planten:

  • Plant meer bomen! Ze zorgen voor schaduw en verkoeling. Eén boom kan al net zoveel koelen als 10 airco's! Hoe dichter de kroon, hoe verkoelender de boom.
  • Vervang tegels door planten, heesters, heggen en hagen. Dit zorgt voor verkoeling en is goed voor de biodiversiteit.
  • Leg een wadi aan: een soort groene greppel die regenwater opvangt en laat infiltreren in de bodem. Dit helpt tegen wateroverlast en droogte.
  • Kies voor een groene perceelscheiding in plaats van een hek.

Groene daken en gevels:

  • Overweeg een groen dak. Eventueel in combinatie met zonnepanelen.
  • Voeg extra (gevel)beplanting toe rondom uw pand. Zelfs bij grote opslagloodsen kan groen worden toegevoegd met behulp van draadconstructies. Let daarbij wel op de brandveiligheid.

Andere tips:

  • Leg een groen terras aan. Dit is koeler dan onder een luifel. Daarnaast vinden de meeste mensen het veel gezelliger en aangenamer.
  • Kies voor halfverharding voor parkeerplaatsen. Hierdoor zakt regenwater beter in de bodem en blijven de parkeerplaatsen koeler in een hete zomer.

Groene omgevingen bevorderen creativiteit. Ideaal dus voor brainstormsessies en een inspirerende werkplek. 

Als ondernemer loont het zeker om nu al voorbereidingen te treffen op het veranderende klimaat. Daarmee is uw bedrijf toekomstbestendig en draagt u bij aan een aantrekkelijke, gezonde (werk)omgeving voor uw klanten én werknemers.

Zelf aan de slag

Het ontwerp, de aanleg en het beheer van een groene bedrijfsomgeving vraagt om een investering. Maar met de juiste keuzes kan deze zich terugverdienen.

Laat u daarom bij voorkeur vooraf goed adviseren door een professional. Zij helpen u planten te kiezen die  goed samen gaan, niet overwoekeren en weinig onderhoud nodig hebben. Goed advies helpt om een mooi plan te maken en de beste planten te kiezen.

Regelingen

Helaas bieden we nog geen subsidieregeling aan voor het groener maken van uw bedrijfsterrein. Maar er zijn landelijke regelingen die u wel kunnen helpen.

Het Energieloket MKB kan u hierbij helpen.  Voor meer inspiratie en de vele voordelen van het vergroenen van uw werkomgeving, kunt u terecht op www.greendustry.nl/.

Meer weten?

Heeft u vragen over de voordelen van een groene bedrijfsomgeving? Mail ons op groenergennep@gennep.nl.